Свет

ВЕЛИКИ УДАР! Срби похапшени у међународној акцији

Деветочлана група коју чине Срби, Аустријанци, Немци и Филипинци, ухапшена је у великој међународној акцији приликом које је заплењено 6,43 килограма метамфетамина и хериона. Сумња се да је група дрогу препродавала путем Дарк нета (DeepWeb) користећи се криптовалутама.

Полиција сумња да је ухапшена група повезана са картелом у мексичкој држави Синалоа која ради на Дип вебу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Велика истрага започета је након што је полиција утврдила да један аустријски држављанин често добија пакете са хероином који стижу из Холандије, а метамфетамином из Мексика. Испоставило се да је он дрогу куповао криптовалутама, те је полиција наставила да прати његов траг на интернету који је довео чак до мексичких картела.

Даљом истрагом уврђено је да група из Мексика послује на просторима Европе, али аустријски истражитељи, како преносе тамошњи медији, нису желели да дају више информација како не би угрозили истрагу која је и даље у току.

Извор из аустријске полиције казао је да су приликом хапшења заплењени компјутери и мобилни телефони, као и то да ће још хапшења уследити након што се они прегледају.

Медији у мексику, извештавајући о овом хапшењу, пренели су да упркос томе што је Јоакин Гузман познатији као Ел Чапо осуђен на доживотну робију још јуна прошле године, бизнис који је толико добро разрадио наставља да функционише, а картел Синалоа одржава контакте у 50 земаља широм света у којима дистрибуира дрогу различим методама и најсофистициранијим технологијама.

Профил потрошача оваквих група, према америчкој ДЕА, најчешће чине корисници између 17 и 32 године, такозвани миленијалци, без кривичних досијеа, средњег или високог социјалног и економског статуса који владају рачунарским вештинама и свој идентитет тако вешто крију на интернету.

Дрога се најчешће плаћа дебитном или кредитном картицом, криптовалутама и ретко у готовоини. Да је ствар постала озбиљна упозориле су и агенције које се баве праћењем злоупотреба дрога, да је у протеклих десет година у свету откривено више од 700 нових врста високосмртних дрога, од којих се 400 пласира на интернету.

 

Извор: Блиц.рс