Србија

ВУЧИЋ ЋЕ ИМ ОДБРУСИТИ! Ангела Меркел ће полудети кад чује ово!

Фото: Јутјуб

Председник Србије Александар Вучић састаће се данас у Њујорку, на маргинама Генералне скупштине УН, са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

У разговору који ће бити одржан на иницијативу Меркелове Вучић ће говорећи о косовском питању недвомислено поручити да Србија нипошто неће пристати да изгуби све и да је решење косовског проблема могуће само и једино компромисом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић ће подсетити да Приштина већ скоро годину дана игнорише захтеве за укидање такси на увоз робе из Србије и тиме свесно спречава било какав даљи дијалог

Према одлично обавештеног дипломатског извора, шеф српске државе поновиће ранији став да су за нас неприхватљиви максималистички захтеви Приштине.

– Меркелова ће сигурно желети да од Вучића чује каква је тренутна позиција Србије и колике су могућности проналажења заједничког језика са Приштином. Председник ће поновити да је Београд увек био отворен за компромисно решење, али да нема речи о компромису уколико Србија треба да изгуби све, а Приштина апсолутно ништа. Вучић треба да подсети и да Приштина већ скоро годину дана игнорише захтеве за укидање драконских такси на увоз робу из Србије и тиме свесно спречава било какав даљи дијалог – објашњава саговорник и додаје да верује да ће Меркелова показати извесну дозу спремности да ублажи свој ранији став о непроменљивости граница:

Њој је изнад свега важно да се ово питање реши у што скоријем периоду, како се Косово не би претворило у један од најозбиљнијих геополитичких проблема, са трајним последицама чак и у односима великих сила. Она је раније изразила спремност да се Немачка као чланица ЕУ активније укључи у преговоре Београда и Приштине. С тим у вези, поменута је могућност и одређених уступака нашој земљи, јер је и Берлин свестан да Србија не може благонаклоно да гледа на опасност да остане без своје покрајине – закључује извор.

Коментаришући овај сусрет Меркелове и Вучића, премијерка Ана Брнабић истакла је да они имају искрен и отворен однос.

– Надам се да ће Ангела Меркел уважити ставове и аргументе Србије у вези са решавањем питања Косова. Очекује се да се наставе озбиљни разговори и да се разговара о конкретним темама које се тичу не само Србије већ читавог Западног Балкана – нагласила је Брнабићева.

Стевица Деђански, директор Центра за међународни развој, каже да Немачка види да губи улогу на Балкану, али и у Европи.

– Канцеларкин лични позив Вучићу за састанак јесте добар сигнал јер значи да је Меркелова спремна да коригује став. Само је питање колика ће та промена бити… Верујем да ће председник урадити најбоље за Србију. Много зависи од тога шта Меркелова нуди и шта тражи као наш уступак – истиче Деђански.

Политички аналитичар Мишел Зубеница оцењује да компромис јесте једино решење за ситуацију на Косову.

– Обе стране морају нешто да изгубе како би се дошло до договора. Немачка засад има најтврђи став око Косова и тешко ће бити уверити Берлин да пристане на уступке. За сада, Вашингтон показује највише разумевања за тренутну ситуацију и треба очекивати управо од њих највећу подршку коначном решењу косовске кризе – закључује Зубеница.

 

Извор: Курир.рс/ Информер.рс