Србија

Вучић дигао народ на ноге – Ево кога у Србији неће бити док сам ја жив!

Главни одбор Српске напредне странке (СНС) разматра на седници у Београду изборну платформу.

Главни одбор Српске напредне странке (СНС) разматраће на седници у Београду изборну платформу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Медијима ће бити омогућено праћење почетка седнице у 11 часова у Културно-спортском центру „Пинки“ у Земуну

Владајућа странка на тај начин почиње с припремама за редовне парламентарне изборе наредне године, док део опозиције прети бојкотом у случају да не буду испуњени захтеви који би, по њиховим речима, обезбедили фер и слободне изборе

Главни одбор Српске напредне странке (СНС) разматра на седници у Београду изборну платформу.

12.05 Вучић се захвалио присутнима

Својим речима подстакао је чланове СНС да поштено и храбро изађу на изборе и тиме завршио своје излагање на седници Главног одбора СНС

12.00 Излазимо на изборе

– Наша странка слави 11 година постојања, а њихове Владе су нам једино донеле независност Косова, независност Црне Горе. Они су затворили више од 4.000 фабрика, па би сада да отму све што смо ми отворили и да опет затворе и опљачкају. Немојте се плашити, победићемо их речима. Идемо на изборе. Разговарајте са народом и са људима, нагласио је председник Вучић

11.46 У Србији нећете гледати Бокија 13

Вучић је нагласио да Србија неће видети Бокија 13, никада, све док је он жив.

Вучић је рекао да је одлучио да нема прелазне Владе и да је то био главни захтев СзС, око ког су се сагласили и Бошко Обрадовић и Чедомир Јовановић.

– Неће ниједан међународни представник да ми наређује како ће да изгледа Влада Србије, без народа на власт, лопуже једне криминалне, не може! Нема на власт без избора! – рекао је Вучић, а напредњаци скандирају „Ацо, Србине“.

Председник СНС је изјавио да ће учествовати на изборима и да опозиција нема законски основ да тражи да то не ради.

11.41 Србија је пред тешким изазовима

– Долазе тешка јесен и тешка зима. Чим Албанци формирају (тзв.) Владу, следе језиви притисци на Србију – каже Вучић.

Вучић је похвалио Немању Јоксимовића због његовог става приликом напада Марка Бастаћа приликом инцидента који су Бастаћ и његове присталице изазвале на Тргу републике.

11.41 СНС доноси промене на изборима

Вучић је рекао да је СНС на изборима победио како би донео промену и да треба бринути о обичним људима, разговарати са њима.

– Када не можете да решите проблем, то и реците, а тај човек ће поштовати бар то што си одлучио да га примиш и да разговараш са њим – рекао је Вучић.

11.20 Председник Вучић стигао на седницу Главног одбора Српске напредне странке

Председник најавио изборе на Косову који ће се одржати 6. октобра и нада се да ће Српска листа победити у Јужној покрајини, иако многи не би волели да буде тако.

На листи од 250 људи, СНС ће имати више кандидата него иначе. Ми поштујемо своје противкандидате и коалиционе партнере, али када се треба борити, наглашава председник, нико не стаје уз нас сем чланова СНС.

– Биће промењено више од 50 одсто људи, они који се нису показали, неће бити на листи. Имаћемо потпуно нових људи, које нико до сада није видео – нагласио је председник Вучић. – Више од 50 одсто министара биће нових, нисмо срасли са фотељом. Људи се мењају, али програм остаје исти а то је да идемо напред

На листи ћемо имати 30 нових људи, који су пуни ентузијазма. Када је реч о министрима, биће смењено 60 одсто њих.

Вучић нагласио како ће сменити више од 50 одсто министара, а онда запазио како само чланови Главног одбора не аплаудирају.

Владајућа странка на тај начин почиње с припремама за редовне парламентарне изборе наредне године, док део опозиције прети бојкотом у случају да не буду испуњени захтеви који би, по њиховим речима, обезбедили фер и слободне изборе.

Испуњење тих услова тражили су и од европског двојца, бивших посланика ЕП Едуарда Кукана и Кнута Флекенштајна, који су у Београду одржали низ састанака са представницима свих политичких актера, са циљем унапређења парламентарне праксе и, како су неки коментатори доживели, посредовања између власти и опозиције.

Лидер СНС-а и председник Србије Александар Вучић, види то као покушај „интернационализације такозваних проблема демократије у Србији“.

Вучић је подсетио на то да су важећа изборна правила, и Закон о избору народних посланика и Закон о финансирању политичких странака, донета у складу са политичким жељама претходног режима, који данас покушава да делегитимизује изборни процес чија је правила сам утврдио.

Бивши режим, каже Вучић, упркос томе чини све да интернационализује та питања, „из простог разлога што не могу да се ослоне на народну подршку и грађане своје земље који у њих немају поверење“.

Вучић је рекао и да је странка коју води увек била спремна за дијалог, али никада за диктате, било њихове било међународних представника.

– Маштају о формирању прелазних влада, читај доласку на власт без избора, без одлуке скупштинске већине, некако октроисани од стране међународних фактора. Србија је суверена земља и такве глупости могу само да сањају, а на власт ће доћи тек кад добију већинско поверење народа, рекао је Вучић.

Он је такође раније проценио да ће ово бити тешки избори, не због снаге поменутих политичких противника, већ других актера и фактора, које није прецизирао, те да ће се СНС озбиљно припремати.

Први, формалан корак је и формулисање изборне платформе, што се данас очекује.

Извор: Ало