Регион

ЗАПАД ЖЕСТОКО УДАРИО ПО ХРВАТИМА: Колинда због Срба добила шамарчину од које се неће опоравити! Испливало оно што се мучила да сакрије!

У великом чланку о ситуацији у Хрватској, листи пише да се у „овој чланици ЕУ све више догађају напади на Србе“.

Швајцарски лист Тагес-анцајгер оцењује да државни врх Хрватске „умањује премлаћивање и прогон српске мањине“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председница Колинда Грабар Китаровић, „умиљавајући се националистима пред изборе, доводи до раскола у хрватском народу“

Нарочито проблематичним лист сматра ћутњу председнице Колинде Грабар Китаровић

Швајцарски лист Тагес-анцајгер оцењује да државни врх Хрватске „умањује премлаћивање и прогон српске мањине“, а председница Колинда Грабар Китаровић, „умиљавајући се националистима пред изборе, доводи до раскола у хрватском народу“, преноси хрватски портал Индеx.хр.

У великом чланку о ситуацији у Хрватској, листи пише да се у „овој чланици ЕУ све више догађају напади на Србе“, а цитира и бившег премијера и садашњег председничког кандидата Зорана Милановића који је у контексту недавних напада на Србе споменуо реч „тероризам“ и упозорио на „културу насиља“ у хрватском друштву.

Тагес-анцајгер наводи неколико случајева напада на грађане Хрватске српске националности, попут демолирања кафића и премлаћивања гостију који су гледали фудбалску утакмицу, каменовања кућа повратника и напада на власника кафића који је одбио да пусти песме Марка Перковића Томпсона, за кога каже да „важи за барда мржње“ и који „у својим песмама шири десничарске ставове“.

Лист подсећа на то да је Томпсон имао проблема са швајцарским властима када је покушао да наступи у тој земљи и да му је 2009. чак забранњен улазак у земљу.

Нарочито проблематичним лист сматра ћутњу председнице Колинде Грабар Китаровић, која је, како се подсећа, упитана о нападима на Србе, „за државну телевизију ХРТ изјавила да њен посао није да коментарише дневну политику и да не жели да повећава поделе у друштву“.

„Колинда жели да поново буде изабрана на функцију председнице и „зато се умиљава националистима, што заправо и доводи до раскола у хрватском народу“, истиче Тагес-анцајгер.

Лист указује на то да је Грабар Китаровић током обележавања годишњице „Олује“ изјавила да је те 1995. и сама хтела да узме пушку у руке и крене у рат.

Наводи се да се у Хрватској јавности често може чути усташки поздрав „За дом спремни“ и да се приказују филмови који умањују број жртава и злочиначки карактер усташког логора Јасеновац, као и целе НДХ у Другом светском рату.

„Када је пак представник српске мањине Милорад Пуповац стање у Хрватској упоредио с оним у НДХ, премијер Андреј Пленковић је то оценио као непримерено и осудио, док је председница Грабар Китаровић још оштрије напала Пуповца“, преноси Тагес-анцајгер.

Лист истиче да „раширени национализам изазива страх код многих Срба“ и наводи још примера напада на Србе, попут потере за ватерполистима из Србије на сплитској Риви.

„Срамотну улогу у свему игра и Католичка црква. Она пропагира реваншизам, њени свештеници одржавају мисе у част усташких злочинаца, а профашистичке књиге се често представљају у црквеним просторима“, пише швајцарски лист.

Тагес-анцајгер констатује да је „с обзиром на талас насиља шокантно ћутање високопозиционираних политичара Европске уније“ и наводи као смешну изјаву будуће председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен која је Хрватску описала као „узор другим земљама“.

Извор: Ало