Свет

А ГДЕ СУ ОНИ БИЛИ У НОРМАНДИЈИ? Трамп је упитао ово, и оставио свет у шоку! Срамни изговор председника САД

Фото: Јутјуб

Турска је у среду отпочела војну акцији у Сирији. Ваздушни напади изведени су у делу који је под контролом Курда, а почела је и копнена офанзива.

Турска војска кренула је у акцију недуго пошто је амерички председник Доналд Трамп наредио повлачење америчких специјалних снага с подручја уз границу с Турском, предвиђеног за такозвану „сигурну зону“ коју Турска жели да контролише.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

До недеље, САД су биле највећи савезник Курда у борми са екстремистима такозване Исламске државе.

Трамп је своју одлуку о напуштању Курда покушао да оправда, позивајући се на своје обећање да ће повући војску с Блиског истока и релативизујући улогу курдских бораца као америчких савезника.

„Курди су се борили уз нас, али су плаћени великим количинама новца и оружја за то. Они се боре против Турака деценијама. Одлагао сам овај сукоб готово 3 године, али време је да изађемо из ових смешних бескрајних ратова, од којих су многи племенски, и доведемо своје војнике кући“, написао је Трамп на Твитеру.

Такође је запретио Турској да ће „потпуно уништит и избрисатии“ њихову економију ако у нападу на Курде, по његовој процени, „оду предалеко“.

„Турска, чланица НАТО-а, је напала Сирију. САД не подржава тај напад и јасно је стављено до знања Турској да је та операција лоша замисао“, навео је у кратком саопштењу и додао да се „Курди боре за соју земљу“.

„Нису нам помогли у Другом светском рату. Нису нам помогли у Нормандији, на пример“, рекао је Трамп, у одбрани своје одлуке да повуче америчку војску и остави Курде „на цедилу“.

На питање како ће ово напуштање савезника утицати на друге америчке савезнике, Трамп је одговорио: „Савези су врло лаки. Али наши савезници нас искоришћавају.“

 

Извор:  INDEX.HR / Б92

Ознаке