loading...
Свет Србија

АМБАСАДОР НЕМАЧКЕ ПРИЗНАО: Ово је услов СРБИЈИ за улазак у ЕУ !

Фото: јутјуб

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб изјавио је данас да очекује да ће таксе које је увела Приштина бити укинуте након избора 6. октобра, да се формат дијалога неће мењати и поновио да је споразум Београда и Приштине услов за улазак Србије у ЕУ.

Шиб је истакао да се Немачка залаже за решавање косовског питања.

Немачки амбасадор је рекао да најпре треба решити косовско питање да би Србија постала чланица ЕУ, а да ће чим то постане моћи да користи све предности ЕУ које су, каже, велике.

– Надамо се да ће се ускоро поново обновити дијалог Београда и Приштине у оквиру кога се решавају питања – рекао је Шиб.

Упитан да ли су Немачка и Француска припремиле стратегију како би се одблокирао дијалог и како неко тако јак не може да утиче на укидање такси, Шиб је рекао да је жалосно што још нису укинуте таксе, упркос свим покушајима да се то реши, и изразио наду да ће се то догодити, већ после избора 6. октобра.

– Немачка и Француска желе и даље да подржавају процес дијалога, али формат ће бити исти – Београд и Приштина воде дијалог уз посредовање ЕУ и новог представника Борела. Размишља се да ли ће бити и неки посебан изасланик који ће бити надлежан управо за процес дијалога. Нећемо створити нови формат већ желимо да подржимо дијалог уз наду да ћемо имати и неки помак – рекао је Шиб.

Он је додао и да је важно да се Србија и у економском смислу даље развија, као и да Немачка по том питању може дати свој допринос.

– На жалост, “Фолксваген” неће инвестирати овде, али долазе други немачки инвеститори који отварају више радних места – рекао је Шиб, и истакао да је на почетку његовог мандата пре годину дана у немачким компанијама радило 48.000 људи, а да је сада тај број порастао на 60.000.

Како је казао, у Београду “заиста ужива”.

– Дипломатски живот је веома интензиван, као и политички, културни. Волели бисмо да смо направили и већи помак што се тиче косовског питања или чланства Србије у ЕУ. Имамо добре односе са Србијом и настављамо у том правцу – рекао је немачки дипломата.

Говорећи о 30. годишњици од рушења Берлинског зида, када се Немачка ујединила, Шиб је истакао да се у то време веровало да границе губе на значају, али да до тога није дошло.

– Ми смо у Немачкој све стављали на карту уједињенаја Европе, јер је за нас уједињење био поклон Европи. Немачка је искористила ту шансу и залажемо се за евроинтеграције – рекао је он.

Извор: Srbijadanas.com

loading...