Русија Свет

АМЕРИКАНЦИ КОНАЧНО ПРИЗНАЛИ! Путин је победио: Немамо решење

Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

Будућност Сирије у великој мери одредиће предстојећи састанак турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и руског председника Владимира Путина који, како пише ЦНН, за разлику од САД, има план.

Тек што је амерички председник Доналд Трамп похвалио споразум САД са Турском о северу Сирије као велики дан за цивилизацију, еуфорија Беле куће наишла је на хладан туш Турака који су одбили да тај договор назову прекидом ватре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Само пар сати касније уследили су ваздушни и артиљеријски напади на северу Сирије, а Сиријске демократске снаге предвођене Курдима оптужиле су Анкару за кршење примирја.

И у Вашингтону и на Блиском истоку осећају да ово примирје није прави договор. Оно истиче у уторак, 22. октобра, истог дана када ће се председници Русије и Турске Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган састати у Сочију да разговарају о будућности Сирије. Једна ствар је прилично јасна: тада ће свет сазнати прави договор о томе каква ће бити будућност овог нестабилног региона, пише ЦНН.

Јасно је, такође, да ће будућност у великој мери одредити руски председник. Тиме што је Трампова администрација напустила Курде и заправо дала зелено светло Турској за инвазију на северу Сирије, Бела кућа се сама искључила из сиријске једначине. Било то добро или лоше, Путин је сада власник тамошњег војног и политичког нереда.

Али за разлику од грозничавих напора Трампове администрације да дипломатијом у задњи час покуша да оконча крвопролиће којем је сама допринела, стиче се утисак да је Путин човек који има план.

Русија је одмах почела преговоре са Курдима и главним савезником, Асадовом владом, брзо постигавши договор којим сиријска војска може да уђе у курдске области где Дамаск није био присутан годинама. Москва је брзо послала и своју војску да служи као тампон зона између Турака и курдских и сиријских снага.

Москва својом новом водећом улогом, изгледа да је разумела сву опасност ситуације.

Кремљ је веома забринут да би Руси који су се борили у Исламској држави и другим побуњеничким групама могли да се врате и изазову нестабилност у Русији.

Али, упркос свим ризицима са којима се суочава Путинова игра високих улога у Сирији, руски лидер и даље изгледа да је у позицији да евентуално спречи погоршање ситуације, пише ЦНН.

Америчка телевизијска мрежа оцењује да је Русија имала катастрофалне резултате у сиријском конфликту наводећи оптужбе група за људска права о наводним ратним злочинима и тврдње САД да је Москва системски бомбародвала цивилну инфраструктуру, што су Руси жустро негирали.

И упркос томе што многи амерички и европски званичници критикују наводне лажи Москве, већина земаља и страна у сиријској кризи чини се да се слажу да је Москва поузданији партнер у кризи од Вашингтона.

НАТО чланица Турска сарађује са Русима годинама, упркос томе што подржавају опозиционе фракције у сиријском грађанском рату. Чак и највећи непријатељи Израел и Иран слажу се да пут до остварења њихових интереса води преко Москве.

Дакле, закључује ЦНН, Трампова Бела кућа никад неће моћи да покуша и пронађе решење за хаотичну ситуацију на североистоку Сирије, а ако било икаквог договора и буде, њега ће у уторак у Сочију постићи Путин и Ердоган, по својим условима.

 

Извор: Тањуг