Свет

АМЕРИКАНЦИ У НЕВЕРИЦИ! Руси започињу нуклеарну сарадњу са овом земљом: Да ли је ово крај доминације САД?

Фото: Јутјуб

Русија је спремна да постане стратешки партнер Кубе у производњи нуклеарне енергије уколико власти те земље преиспитају свој став у вези са изградњом нуклеарних електрана, рекао је новинарима први заменик шефа Канцеларије руске владе Сергеј Приходко.

“Како су нас обавестили наши кубански пријатељи, они разматрају планове за стварање индустрије нуклеарне производње енергије у земљи. Ако се та одлука преиспита, онда ће, наравно, Русија бити спремна да постане стратешки партнер Кубе у овом правцу”, рекао је Приходко.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Генерално, Русија и Куба имају оквирни међувладин споразум о сарадњи у коришћењу нуклеарне енергије у мирољубиве сврхе. Овај споразум даје странама шансу да разговарају о свим питањима од обостраног интереса. “Тренутно разговарамо о широком спектру такозване неенергетске употребе мирног атома. Тачније, разговарамо о употреби нуклеарних технологија у медицини и пољопривреди”, рекао је Приходко.

Топлотна енергија

Према руском владином званичнику, око 600-700 милиона евра позајмљеног капитала може бити уложено у пројекат главног ремонта десет електрана за производњу електричне енергије у три термоелектране на Куби.

“Како бисмо реализовали овај пројекат, планирамо да привучемо позајмљени капитал”, рекао је званичник. “Прелиминарно улагање у пројекат процењује се на 600-700 милиона евра.” Руска Интер РАО – Извозна и кубанска државна компанија за производњу електричне енергије „Енергоимпорт“ раније је усвојила мапу пројекта за ремонт 10 агрегата снаге 100 КW у три кубанске термоелектране.

Уговор ће бити потписан у марту 2020. године. Раније је генерални директор Интер-РАО-а Максим Сергејев рекао да компанија, након потписивања уговора, планира да ремонтује две јединице за производњу електричне енергије годишње, почевши од 2021. године.Извоз нафте

Извоз руских нафтних производа на Кубу порастао је готово четири пута у првој половини 2019. године, рекао је Приходко.

“Што се тиче испорука нафте на Кубу, извоз се у првој половини 2019. године увећао за 3,7 пута, на годишњем нивоу” рекао је Приходко.

Званичник је рекао да Русија и Куба традиционално блиско сарађују у енергетском сектору. Између осталог, министарства енергетике двеју држава потписала су мапу пута за ефикасно учешће руских компанија у програму развоја енергетског сектора Кубе и повец́ања енергетске сигурности земље.

“Главни циљ програма је смањење зависности Кубе од увоза енергетских ресурса и повећање енергетске сигурности земље”, рекао је Приходко. Поред тога, кубанска страна је заинтересована за сарадњу у развоју природних лежишта на Куби. “Рад на овим и другим обећавајућим областима сарадње у енергетском сектору биће настављен”, рекао је званичник.

 

Извор: logicno.com