Свет Србија

АМЕРИКАНЦИ У ПАНИЦИ! Трамп мора да посети Србију: У супротном Србе чека ово…

Председник САД мора да смањи растући утицај Кине, оцењују аналитичари из Вашингтона и додају: ‘Својом посетом он ће послати поруку да земље Западног Балкана треба што пре да уђу у ЕУ’

Амерички председник Доналд Трамп мора што брже да смањи растући утицај Кине на Западном Балкану, пре свега у Србији, а за то најбоље решење јесте да ускоро посети Београд!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово се наводи у студији америчког Центра за анализу европске политике (ЦЕПА), чији стручњаци истичу и да би ЕУ морала хитно да отвори све фондове према региону. Аналитичари из Вашингтона тврде да је велики кинески утицај на државе Западног Балкана ‘штетан’ и да је потребан конкретан сигнал ЕУ и САД да регион има блиску европску будућност. А најбољи сигнал био би управо Трампов долазак.

Дајте им новац

Вашингтонски стратези истичу да Кина јавно подржава Западни Балкан на путу ка ЕУ, али да њихове инвестиције у региону имају негативан ефекат на шансе да те државе заиста и постану чланице.

‘ЕУ треба да омогући балканским државама пун приступ фондовима за развој инфраструктуре како би се смањио штетан утицај Кине. Специфични начини на које ‘Појас и пут’ омета интеграцију Западног Балкана у ЕУ разликују се од државе до државе, али пре свега укључују тзв. ‘дужничку дипломатију’, промовисање еколошке политике, која није у складу са стандардима ЕУ, и искоришћавање корупције у појединим владама, наводи се у извештају.

Амерички стручњаци, даље, предлажу да Брисел отвори не само структурне фондове кандидатима за чланство у ЕУ већ и Кохезиони фонд, који је тренутно резервисан само за земље-чланице.

„ЕУ треба да промени начин на који је годинама третирала Западни Балкан. Уместо да парола на Западном Балкану буде ‘стабилност’, треба да покаже да се разликује од Кине и поврати кредибилитет. Осим тога, председник САД Доналд Трамп треба да посети регион и потврди америчку подршку европској будућности Западног Балкана“, истичу амерички експерти у својој анализи.

Коментаришући ове наводе, генерал Владимир Лазаревић каже да се готово свакодневно смењују америчке и европске анализе, оцене и процене у вези са Западним Балканом и нашом земљом.
– Све више преовлађују процене да у нашем региону игра није завршена. Рекло би се да те процене нису претерано нереалне и да почињу да признају да постоје и интереси државе Србије. У том смислу, све те приче треба врло озбиљно анализирати – подвлачи Лазаревић.

Извињење за НАТО

Бивши официр ЈНА Веселин Шљиванчанин оцењује да је нормално и природно да Србија сарађује првенствено са земљама ЕУ јер су то наши суседи и Србија је стара европска држава.

– Међутим, Србија треба да сарађује и са осталим земљама које поштују наш суверенитет. Трамп би свакако требало да посети Србију, ако ни због чега, онда зато што смо били савезници у два светска рата. Треба да каже да су погрешили што је НАТО пакт извршио агресију 1999. и што су од свих бивших југословенских република само Србији покушали да отму део територије. Кина је економски јака земља и нормално је да буде економски присутна. Зашто то смета ЕУ и САД? Кина је велики пријатељ Србије и зато верујем да са њима треба да сарађујемо на равноправним односима – закључује Шљиванчанин.

 

Извор: Информер.рс