Србија

АМЕРИКАНЦИ У ПАНИЦИ ЗБОГ РУСА! Ево зашто се плаше Медведева и његовог доласка у Србију

Медведев (фото: ЈуТјуб)

Долазак другог човека Руске Федерације Дмитрија Медведева у Београд на обележавање 75. годишњице ослобођења Београда, и то у јеку америчке офанзиве за решавање косовског питања, узбуркао је страсти у Приштини и Вашингтону.

Структуре такозване дубоке државе (осведочени противници Доналда Трампа) у паници су због доласка руског премијера, што пуно и не крију, упућујући преко својих института и организација поруке чија се суштина своди на то да се Кремљу никако не сме дозволити да се умеша у дијалог Београда и Приштине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тако је Центар за анализу европске политике (ЦЕПА) из Вашингтона, који је познат по изразитим антируским ставовима, израдио анализу у којој пише да ће Москва „калкулисати како може да неутралише или осујети сваку нову америчку иницијативу“. Аутор анализе Јануш Бугајски констатује да би Кремљ чак могао да именује свог изасланика за Балкан или тражи да има једнако право гласа у предстојећем дијалогу две стране.

– Треба се присетити да су једини успешни споразуми имплементирани у региону они у којима Москва није играла улогу, укључујући Дејтонски из 1995, Охридски споразум 2001, као и Преспански између Северне Македоније и Грчке 2018. Било какав трајни споразум између Београда и Приштине мора остати без мешања Кремља – готово у хистеричном тону поручује.

Различите визије

Сличне тврдње изрекао је јуче и Дејвид Костеланчик, директор канцеларије Стејт департмента за јужну и централну Европу:

– Ангажман Русије није увек у складу с визијом самих земаља на западном Балкану, као ни САД и ЕУ. Верујемо да дугорочни интереси Русије у региону не подржавају визију и циљеве, интеграције, побољшање стандарда, слободу медија, владавину права и друге вредности евроатлантске заједнице.

Према сазнањима, косовско питање доминираће приликом тет-а-тет разговора Медведева са премијерком Аном Брнабић и шефом државе Александром Вучићем.

– Неки делови Вашингтона даће све од себе да спрече Трампа да пристане на поделу Косова, између осталог и изазивањем инцидената у сарадњи са Приштином, али и да спрече да се Москва умеша у преговоре – додају саговорници.

Аналитичар Драгомир Анђелковић каже да би Руси требало да буду део преговора.

– За Србију би било добро да се Москва укључи у преговоре јер бисмо онда имали јаког партнера на нашој страни, а надам се да ће и долазак Медведева бити одлична прилика да се то питање покрене – сматра Анђелковић.

Били бисмо јачи

Према речима професора међународних односа Срђана Перишића, Американци и Албанци не желе да се Москва укључи у преговоре јер би онда Србија била јача.

– Руси су наши традиционални пријатељи и укључивањем Русије у преговоре постигао би се баланс. Без Москве не може да се постигне коначно решење, а Американци и даље живе у деведесетим годинама прошлог века – закључује Перишић.

Вјоса Османи са Ератом и Палмером

Кандидаткиња за премијерку лажне државе Косово Вјоса Османи (Демократски савез Косова) састала се у Стејт департменту са замеником помоћника државног секретара САД и специјалним изаслаником за западни Балкан Метјуом Палмером. Она је на Фејсбуку написала да је са Палмером разговарала о „односима Косова и САД и важном послу који очекује Косово“. Претходно се у уторак у Вашингтону састала и са директором за Европу у Савету за националну безбедност Џоном Ератом.

Говор у парламенту, војна вежба, шетња Калемегданом…

Премијер Русије Дмитриј Медведев стиже вечерас у дводневну посету Србији. У Београду ће разговарати са нашим државним врхом, присуствовати приказу способности Војске Србије „Слобода 2019“ у Батајници, говорити у парламенту, положити венце на споменик Смрт фашизму, слобода народу на Калемегдану. Током шетње Калемегданом други човек Русије поздравиће окупљене грађане.

 

Извор: Српски телеграф