Србија

АМЕРИКАНЦИ ЗАПРЕТИЛИ АЛБАНЦИМА! Одмах укините таксе или…

САД су из Београда позвале Косово на суспензију таксе за робу која долази из Србије, пише Зери у тексту посвећеном порукама са Београдског безбедносног форума.

Говорећи у главном граду Србије, Дејвид Костеланчик, заменик изасланика америчког изасланика за Западни Балкан, Метјуа Палмера, рекао је да би будућа влада на Косову требало да настави дијалог, а да је стратешки приоритет за САД постизање мировног споразума између Косова и Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– САД се надају и очекују од страначких лидера да ће брзо формирати владу и кренути дијалог, и да ће бити спремни за суспензију таксе, која је зауставила процес – рекао је Костеланчик.

Зери наглашава да је он, са друге стране, позвао Србију да заустави кампању за повлачење признања Косова и препреке за чланство у међународним организацијама, пошто је оценио да они подривају постизање резултата у дијалогу.

Кетрин Ештон, бивша висока представница ЕУ, у време када су Србија и Косово започели дијалог, рекла је у Београду да пре осам година нису тражили од Београда да призна Приштину, нити је дијалог угрозио суверенитет Косова.

– Желели смо да предузмемо акције које ће људима олакшати живот. Али сада је време да се сва питања што пре реше на добробит ових земаља. Лидери обе земље не би требало само да очекују акције од Брисела, већ и да сами унапређују овај процес – поручила је Ештон.

 

Извор: Kosovo online/Vestionline