Свет Србија

АУСТРИЈА ТРАЖИ РАДНИКЕ! Срби, ево шта вам нуде: Ово су занимања

На аустријским скијалиштима траже се кувари, конобари, рецепционери, собарице… Реч је о сезонским пословима, од 15. новембра, односно од 1. децембра до Ускрса, зависно од послодавца и његових потреба. Ради се шест дана недељно, од 48 до 52 радна сата.

Стипе Ерцег, хварски угоститељ са дугогодишњим искуством рада у иностранству, позива све жељне ангажмана да му се јаве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ради се о сезонским пословима. Смештај и храна су обезбеђени“, каже Ерцег, и напомиње да су послодавци у Леху, где је и он сам радио у зимским месецима када посла на Хвару нема ни приближно као лети, обезбедили радницима сезонцима читав низ погодности како би их приволели да им се стално враћају.

„Већина аустријских послодавца својим радницима је омогућила у пола јефтиније скијашке карте или курсеве језика. Конкретно, савез власника хотела и угоститеља у Леху је за раднике изборио повластицу да уз предочење “Лецх царда” имају попуст на вечере, пиће, масаже, жичару… На све начине се људи стимулишу да остану да раде“, каже Ерцег.

Он појашњава да се ова врста рада никако не сме упоређивати с одласком младих у Ирску или Немачку.

„Они који оду да радеи на скијалишта врате се кући за пет или шест месеци, а како не морају плаћати стан, храну и режије, већина их уштеди приличан новац. Наравно, они који желе одрадити и летњу сезону, слободно се могу ангажовати код истих хотелијера“, напомиње Ерцег.

А како се крећу плате? Може ли се за пола године рада добро зарадити у Аустрији?

„С обзиром на то да су сви трошкови боравка радницима покривени и да се сви прековремени радови плаћају – може. Помоћни конобари су плаћени од 1.500 до 1.700 еура нето. Шефови секција у хотелу имају плате од 1.800 до 2.000 месечно“, објашњава Ерцег.

Радни стаж у Аустрији рачуна се за остваривање пензије у тој земљи, без обзира што је реч о сезонским пословима.

„Горе се стварно ради, људима зна бити психички тешко након којег одрађеног месеца, али кад се све сабере и одузме, прође се јако добро. Стекнете драгоцено пословно искуство, јер су то одреда хотели највише категорије, а донесете кући и приличну уштеђевину. Радницима су, што је такође важно, обезебеђене тринаеста и четрнаеста плата“, објашњава Ерцег.

 

Извор: Poslovni.hr/ Курир.рс