Здравље

БУДИТЕ ОПРЕЗНИ! Ово су симптоми рака, а један је посебно шокантан!

Постоје шансе од 92 посто за излечење ако се открије на време.

Рак дебелог црева један је од најчешћих злоћудних тумора у западним земљама, а повезује се с низом фактора: наслеђивање, дијете, прекомерна тежина и дебљина, смањење телесне активности, пушење.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Болест се већином и открије код старијих од 50 година, али у новој студији коју су спровели амерички стручњаци стоји како се повећала стопа ове појаве код особа старих од 20-30 година.

Ово су неки од њих:

Анемија

Анемију описује смањени број црвених крвних ћелија (еритроцита) или хемоглобина у крви. Рак дебелог црева убрзава потрошњу црвених крвних зрнаца.

Низак ниво хемоглобина у крви може бити симптом рака дебелог црева, а обична крвна слика може установити јесте ли анемични или нисте. Видљиви показатељи анемије су бледе десни, осећај трнаца у рукама и ногама, као и умор.

Губитак килограма

– Тумори могу изазвати губитак апетита, али такође мењају рад метаболизма – каже др. Кајсл.

Болови у пределу стомака

Болови у стомаку могу се јавити због раста тумора у цревима, због тога ако осетите болове у овом подручју и они не престају, немојте оклевати. Иако је много разлога за бол у стомаку, не ризикујте.

Потешкоће са варењем

Тумори често узрокују затвор па је тешко обавити нужду, а они ће и променити изглед столице која ће бити ретка. Такође можете имати пролив. Ако ове промене трају до 4 недеље, обратите се лекару.

 

Извор: Srbijijadanas.com/ Večernji.hr