Регион Србија

БУРНЕ РЕАКЦИЈЕ ЗБОГ С-400! НАТО побеснео! Одлучено је: Гради се нова база надомак Србије!

Војно руководство НАТО-а процењује могућност улагања у стварање поморске базе у Албанији, изјавио је генерални секретар алијансе Јенс Столтенберг након састанка са албанским председником Иљиром Метом

– Албанија игра важну улогу у НАТО-у, то је важно и за њу и за НАТО. Као што сам рекао, већ имамо програм по којем улажемо и управљамо ваздушном базом у Албанији. За сада није донета одлука о инвестицијама у војну поморску базу, али то је ствар коју разматра наше војно руководство и наши војни стручњаци. На основу тога, НАТО ће доносити одлуку – објаснио је Столтенберг конференцији за штампу.

Мета се налази у посети Бриселу, где се састао са генералним секретаром Северноатланског савеза. Министар одбране Албаније Олта Џачка раније је званично предложио да се отвори поморска база НАТО-а у тој земљи.

Председник Албаније је крајем јануара изјавио да ће изградња прве ваздухопловне базе НАТО-а у земљи донети стратешке инвестиције и безбедност и додатно ће обавезати Албанију пред алијансом.

Албански премијер Еди Рама изјавио је у августу 2018. године да је НАТО одлучио да изгради прву ваздухопловну базу на Западном Балкану у централној Албанији.

За изградњу је изабран стари војни аеродром у граду Кучова у округу Берат, у централном делу земље.

Изградњу финансира Северноатлантски савез у партнерству са Владом Албаније. НАТО планира да уложи више од 50 милиона евра у прву фазу пројекта модернизације аеродрома у Кучови.

 

Извор: Srbijadanas.com/ rs.sputniknews.com

loading...
Loading...