Србија

Да ли још једна земља повлачи признање КОСОВА ?!

Председник Александар Вучић долази данас у Чешку на лични позив Милоша Земана.

Позив Србији да учествује на самиту лидера Вишеградске групе (В4) који је председник Чешке Милош Земан упутио председнику Србије Александру Вучићу својеврсни је преседан. Иако се по правилу на овим састанцима не говори о темема о којима учеснице имају дијаметрално супротне ставове, статус тзв. Косова би, како се сазнаје, могло да буде тема.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Вучић данас ће боравити у Чешкој, где ће учествовати на самиту лидера Вишеградске групе, на лични позив Земана, који је пре две недеље боравио у посети Београду.

– Позив упућен земљи која није чланица Вишеградске четворке је изузетак и овим чином Земан је прилично изненадио све. Урадио је то смишљено да покаже јасно опредељење Вишеградске групе према Србији – каже извор из дипломатских кругова.

Како више добро обавештених извора каже, потез чешког председника могао би да се тумачи и као порука Европској унији.

– Вишеградска група је попут Европске уније у Европској унији. Без њих се ништа не може и сваки потез који повуку има неку позадину, скривену или мање скривену поруку – каже један од извора.

Четири земље свесне су да је њихов заједнички утицај далеко изнад појединачног, да се без њих удружених ништа не може и да се за све кључне ствари питају.

До позива долази у тренутку када се у чешкој јавности покренуло питање оправданости признања Косова као независне државе.

Иако је неписано правило да се на самитима В4 никада не покрећу теме око којих четворка има изражено супротна мишљења, баш због атмосфере која је последњих недеља створена у Чешкој, на столу би могло да се нађе и питање решавања косовског проблема.

– Са Земаном се никад не зна. Његова изјава о томе да би Чешка могла да промени став по питању независног Косова наишла је на много коментара, како у Чешкој тако и шире, па су сада све очи упрте у његове наредне потезе – објашњава извор.

Договорено је да се о свему разговара 10. октобра на координационом састанку председника Земана, премијера Андреја Бабиша, председника оба дома Парламента, министра спољних послова и министра унутрашњих послова. Бабиш је разговор прихватио, иако је Влада Чешке на супротним позицијама од оних које заступа председник. Бабиш је чак рекао да је сада тешко исправити нешто што је учињено 2008. године, а шта би значило уколико би једна чланица ЕУ повукла признање и какве би то последице могло да изазове, тешко је предвидети.

Вучић ће у Чешкој учествовати на пленарној седници под називом „ЕУ и Западни Балкан“, на којем ће говорити и председници Чешке Земан, Мађарске Јанош Адер, Пољске Анџеј Дуда, Словачке Зузана Чапутова и, као гост, шеф словеначке државе Борут Пахор.

Након састанка, учесници ће се обратити медијима.

У Прагу је већ најављено да ће на Самиту првог дана бити обележени догађаји везани за пад социјализма у централној Европи, а дебата другог дана бавиће се и актуелном ситуацијом у ЕУ, пошто су Србија и Словенија, чији председник такође долази као гост, природни партнери земаља Вишеградске групе у више стратешких области везаних за будућност ЕУ, најављено је у Прагу.

По завршетку састанка председници ће на председничком видиковцу у ловишту Лани присуствовати откривању комеморативног камена посвећеном Самиту Вишеградске групе и председника Србије и Словеније.

Након тога, предвиђен је и ручак који у част свих председника приређује домаћин, шеф чешке државе Милош Земан.

Чешки премијер Андреј Бабиш разговарао је већ на редовном неформалном састанку са председником Милошом Земаном о идеји Земана да Чешка повуче признање Косова и саопштио је новинарима да ће о томе разговарати на састанку о координацији чешке спољне политике, јер он као премијер не може да одлучи о томе сам, у име владе.

– Решаваћемо то на састанку о координацији спољне политике. Тамо ће бити министар унутрашњих послова, министар спољних послова, председник Сената, председник Посланичког дома. То ће бити тема размене мишљења са осталим колегама из владе – казао је Бабиш.

Извор: Srbijadanas.com