Србија

ДАЧИЋ ШОКИРАО СРБИЈУ! Истог момента бих поднео оставку да је Косово…

Фото: Јутјуб

Први потпредседник Владе Србије и шеф српске дипломатије Ивица Дачић, у свом ауторском тексту ексклузивно за портал Еспресо.рс, под називом: “Поруке из Интерпола”, открива детаље са седнице Интерпола, као и како се одвија битка за Косово.

Можда је некима звучало неозбиљно, када сам у септембру обећао да ћу поднети оставку, ако Приштина буде примљена у ИНТЕРПОЛ, али ја сам тада био врло озбиљан. И ове године, као и четири пута од 2010. Изузетно озбиљно и систематски настојали смо да спречимо улазак такозваног Косова у међународну полицијску организацију. Само због нашег упорног и аргументованог дипломатског рада, већина чланица ИНТЕРПОЛ-а чврсто стоји на становишту да би тај пријем била велика грешка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како из формалних разлога, јер Приштина није ни члан, нити посматрач у Уједињеним нацијама, тако и због практичних питања на терену, на пример отварања међународних потерница, или приступа међународним полицијским базама података. Састанак у Чилеу јасно је потврдио оно што ми знамо већ годинама – такозвано Косово нити може, нити би требало да буде у ИНТЕРПОЛ-у.

Приштинске власти би, без икакве сумње, већ првог дана чланства у овој организацији злоупотребиле то чланство и кренуло у прогон косовски Срба, оптужујући их за криминал или ратне злочине, или шта би им већ пало на памет. То је једино што би их занимало. Друго, увид у међународне поллицијске базе података би у рукама челника из Приштине служиле не би служиле за борбу против криминала, већ би пружале логистику криминалним круговима на Косову и Метохији. Свет не жели таквог члана ИНТЕРПОЛ-а, јер поштује своје процедуре и не жели компромитацију међународног полицијског рада.

Пошто сам ја био крајње озбиљан када сам најавио оставку, уколико не остваримо циљ, било би фер и поштено да оду са сцене сви они у Приштини који су још једном обећавали улазак у ИНТЕРПОЛ, као и они пријатељи Косова, који су им у томе здушно помагали, не штедећи огромне дипломатске ресурсе својих утицајних држава.

Искуства са пет досадашњих генералних скупштина ИНТЕРПОЛ-а на којима је тема била и кандидатура Приштине, важна су поука и за нас у Србији, како треба да радимо и да се поставимо и у другим важним питањима, која решавамо на светској сцени. Србија има много пријатеља у свету, али то пријатељство није само по себи довољно да се изборимо за наше државне и националне интересе. Потребан је непрекидан, систематичан и паметан рад, којим што боље и што отвореније морамо да представимо нашу позицију и наше интересе.

Уважиће нас једино ако говоримо језиком међународног права и легитимних националних интереса. Не очекујемо од било кога да нас прихвати и подржи “на лепе очи” и зато што смо убеђени да смо у праву. Управо због овакве политике, коју у у име Србије заступају председник Вучић, Влада Србије и министарство које ја водим, Србија је већ годинама веома респектабилан играч на међународној сцени.

Не постоји ниједно питање које се тиче Србије, а да у његовом решавању данас не учествује Србија. То није био случај током претходних деценија, али данас је то необорива чињеница. И од тога не можемо тражити више, нити тражимо. Довољно је да нас уважавају као озбиљну, демократску и одговорну државу, као отворене и прагматичне људе, којима је стало да проблеми буду решавани, а не продубљивани, а за остало ћемо се ми сами побринути.

Оваква позиција Србије неизмерно је важна у моменту када око питања Косова и Метохије постоји велики међународни ангажман да буде решено компромисом и на дуги рок. Ми једноставно морамо да искористимо ту прилику и те околности, да сачувамо наше темељне националне и државне интересе, а да уз то отворимо перспективу за нове односе мира и стабилности на Балкану.

Ово је велики испит за нашу генерацију и ми га прихватамо оберучке, свесни да смо дорасли том задатку и да имамо у својим рукама и аргументе и политичку мудрост да до решења дођемо. У многим стварима, међутим, међународне околности нам не иду на руку. Последња одлука чланица ЕУ да не отвори приступне преговоре са Северном Македонијом и Албанијом поразна је за европске аспирације нашег региона.

Ми смо, зато, потпуно свесни да се не смемо превише поуздати у обећања која долазе из света, а камоли да им се препустимо без икакве резерве. Србија има јасан циљ и стабилан и уважен тим који је представља на међународној сцени и то је наш најјачи адут и када је реч о решавању питања Косова и Метохије.

За разлику од многих претходних историјских ситуација, када смо се или потпуно препустили вољи и плановима светских играча, или смо, насупрот, тврдоглаво одбијали све што нам се нуди, Србија сада крајње рационално, отворено и одговорно наступа на сваком међународном састанку на којем се о нама расправља и одлучује. Као и у случају ИНТЕРПОЛ-а, Србију одлично разумеју и уважавају и у свим другим важним међународним форумима.

Све што у ближој или даљој будућности будемо урадили за нашу земљу на међународном плану, биће у највећој мери само наша заслуга или наша одговорност. За земљу која држи до себе и до својих интереса, то је више него довољно.

Косово на седници Интерпола у октобру сигурно неће бити примљено у ту међународну организацију, тврди шеф српске дипломатије Ивица Дачић. Додаје да ће уколико се то ипак деси – поднети оставку. Уз подсећање да је већ 15 земаља повукло признање самопроглашене косовске независности, Ивица Дачић тврди да ће ускоро бити још нових нота за повлачење признања и да ће са 116 број земаља које су признале Косово бити мањи од 96.

“То није моја индивидуална лична акција, то сам се договорио с председником државе Александром Вучићем, а иза тога стоји Влада Србије. То је од великог значаја за позиционирање наше државе јер не би толико инсистирали да се престане с акцијом повлачење признања да је то нешто што нема ефекта”, рекао је Дачић.

Оно што на крају желим да нагласим да је сво време борбе у ИНТЕПОРЛУ била изузетна сарадња са МУП Србије и то је пример како треба радити и у моногим другим ситуацијама.

 

Извор: Еспресо.рс