loading...
Свет Србија

Две највеће грешке су биле БОМБАРДОВАЊЕ СРБИЈЕ и признање КОСОВА !

Београд — Канадски генерал у пензији, некадашњи командант Унпрофора у Сарајеву, Луис Макензи, поновио да је бомбардовање СРЈ и признање Косова била “лудост”.

Канадски генерал у пензији, некадашњи командант Унпрофора у Сарајеву, Луис Макензи долази на предстојећи Сајам књига у Београду поводом промоције српског издања своје књиге “Миротворац: Пут у Сарајево”, написане пре 26 година и која је била бестселер у Канади.

У интервјуу за “Политику”, он понавља своје ставове, због којих је био често критикован и у својој земљи и, пре свега у БиХ, да у Сребреници није био почињен геноцид, већ ратни злочин, да је ослобађање у Хагу ратног команданта бошњачких снага у Сребреници Насера Орића срамотно, а бомбардовање Србије 1999. и признање Косова велика грешка, “лудост”.

Макензи је био командант сектора Унпрофора у Сарајеву од 1992. до јуна 1993. када су власти у Сарајеву затражиле да буде смењен.

“Очекивали су да ћу се слагати с њима по свим питањима… Како је мој мандат подразумевао да будем непристрастан и објективан, били су веома узнемирени мојим коментарима на поједине проблеме”, каже Макензи.

Канадски генерал, који је после одласка у пензију након повратка из Сарајева једно време, 1997, био и заменик премијера Канаде, противио се НАТО бомбардовању Србије и критиковао своју владу због признања једнострано проглашене независности Косова.

“Истина ће увек узнемиравати оне који имају друкчије мишљење. Развојем догадјаја од бомбардовања наовамо, јасно је да је лудост бомбардовања суверене земље и признање независности Косова више створило него што је решило проблем”, истакао је Макензи.

Извор: Б92