Свет Србија

Ево како је ЦИА искористила ситуацију и како смо бомбардовани !

Велеиздаја! И након одласка Станишића са чела СДБ, ЈСО је злоупотребљаван. Послат је на Косово, у Рачак, а велике силе су ову акцију, између осталог, искористиле као повод за бомбардовање СРЈ и протеривање Срба с Косова, тврди бивши заменик директора БИА

Јединица за специјалне операције (ЈСО), коју је бивши шеф Службе државне безбедности Јовица Станишић формирао по инструкцијама страних служби, злоупотребљена је и у Рачку, што је искоришћено као повод за бомбардовање Савезне Републике Југославије, каже за Курир Драган Марковић Маркони, дугогодишњи припадник СДБ и бивши заменик директора Безбедносно-информативне агенције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Марковић је у јучерашњем издању Курира рекао да је ЈСО требало да брани српско становништво у деловима Југославије захваћеним грађанским ратом, али да је тадашњи шеф СДБ злоупотребио патриотизам припадника те јединице.

Наставак злоупотреба

То је, према његовим речима, урадио „дајући им налог да не поштују ратно право, већ да прекомерно употребљавају силу, што доводи до тога да је руководство Републике Српске Крајине и славонско-барањске области проглашено ратним злочинцима, а српско становништво протерано с вековних огњишта“.

– И након одласка Станишића, ЈСО је злоупотребљаван. Послат је на Косово, у Рачак, а велике силе су ову акцију, између осталог, искористиле као повод за бомбардовање СРЈ и протеривање Срба с Косова. Последице тих активности се и данас осећају. Последња злоупотреба јединице десила се онда када је убијен премијер Зоран Ђинђић. На њега је пуцао официр ЈСО, који је Станишић формирао по налогу страних служби – директан је Марковић. У време сукоба на Косову командант ЈСО био је Милорад Улемек Легија, који је осуђен на 40 година затвора због улоге у низу ликвидација које су починили припадници ове јединице – убиства премијера Зорана Ђинђића, Ивана Стамболића и злочина на Ибарској магистрали.

На питање да ли и данас има шпијуна на високим поyицијама у Србији, Марковић каже: „Наравно да их има.“

– Фале нам овлашћења у вези са кривичним делима која се односе на шпијунажу, онда јавност неће чекати оволико дуго да се сазнају имена актуелних шпијуна – закључује он и додаје да се нада да никада више неће бити милитаризације тајне полиције.

Подсетимо, недавно је у Хагу као сведок одбране Станишићу и оперативцу СДБ Франку Симатовићу Френкију сведочио бивши амбасадор Велике Британије у Србији Ајвор Робертс, који је рекао да је Станишић радио за ЦИА.

Кад је Станишићу предочено да је откривен, хтео је да се врати у своје јато, али за њега није било више места и смењен је. С обзиром на то да није завршио посао како су му налогодавци наредили, они више нису стајали иза њега, већ су и њега послали у Хаг. Ово треба да буде наравоученије сваком припаднику службе – истиче Марковић.

Бушили нас и Хрвати
СЛУЧАЈ МАРИЦЕ ЛОНЧАР

Бивша службеница БИА Марица Лончар ухапшена је 1. децембра 2001. у Београду под сумњом да је хрватски шпијун. Теретила се да је из просторија тајне полиције изнела поверљиви досије под називом „хрватска тајна служба“. Једно време била је у притвору, а онда је мистериозно нестала из земље. Хрватска обавештајна служба је, кажу искусни обавештајци, под јаким утицајем западних служби. Индикативно је то што је Марица Лончар радила у аналитици БИА, а њен супруг Бора Лончар био је близак Станишићев сарадник, шеф аналитике у његовом кабинету.

Извор: Курир.рс