Свет Србија

Ево зашто Француска стоји на путу склапању преговора Албаније и …

Француска се и данас држала тврдог става против преговора о чланству у ЕУ за Северну Македонију и Албанију, упозоривши да неће моћи да одобри преговоре све док европски блок не реформише политику о пријему нових чланица.

Европски министри ће поново дискутовати о томе да ли да отворе пут за преговоре о чланству са Скопљем и Тираном, али је француска министарка за европска питања Амели де Моншален рекла да не може бити напретка док се, како каже председник Емануел Макрон, не заврши „дубока реформа“ правила о чланству у ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Та француска позиција изазвала је забринутост у Бриселу због даљег одлагања већ припремљеног процеса, а које ће продубити растуће везе Балкана са Русијом и Кином, преноси Ројтерс.

– Прво о чему треба разговарати је како Европа да реформише начин проширења и преговора. Да ли је процес ефикасан? Са наше тачке гледишта, није – рекла је Моншален, називајући процес проширења „бесконачном сапуницом“.

Париз сматра да се Унија суочава са превише изазова за још две државе са Балкана, региона који још осећа последица рата 90-их и који води борбу са криминалом и корупцијом.

Док Холандија подржава француски опрез у вези преговоре о чланству са Албанијом, која је већ чланица НАТО, многе друге земље, предвођене Италијом, фрустриране су француском позицијом, наводи агенција.

Европска комисија сматра да је погрешно додавати више услова, јер су Северна Македонија и Албанија испуниле услове које су поставиле владе ЕУ.

– Све је теже дати одговарајуће објашњење за одлагање – изјавио је европски комесар за проширење Јоханес Хан.

Извор: Srbijadanas.com