Свет

Ево зашто ЗАПАД покушава да уништи православце и муслимане !

Један од најпознатијих светских политиколога предвидео је како ће изгледати следећи Велики рат.

Самјуел Хантигтон, хардвардски професор, био је један од цењенијих америчких политиколога који је најпознатији по својој књизи “Сукоб цивилизација” у којој је предочио своју теорију у којој тврди да економски разлог неће бити главни разлог следећег великог светског сукоба већ – култура!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На почетку века, свет је био идеолошки растављен, са две Немачке, две Кореје и неколико Кина. Идеологија је спајала, али и разједињавала земље, као што се десило и са Совјетском Русијом и Југославијом.

По Хантигнтону, глобална политика се реконфигурише по културолошкој линији, и с тога се земље са сличном културом и политиком уједињују, и супротно, другачије културе су и биће увек на ивици конфликта.

Он цитира одломак из књиге Мајкла Дибдина “Мртва лагуна”:

– Не може да постоји прави пријатељ без правог непријатеља. Уколико не мрзимо оно што нисмо, не можемо да волимо оно што јесмо.

Објашњење проналази у понашању Босанаца 1994. године, када је пар хиљада њих марширало кроз Сарајево носећи, не заставе НАТО, Уједињених нација или Америке, већ Турске и Саудијске Арабије. Тиме су Босанци показали свету са киме се идентификују и ко су им истински, а ко не тако прави пријатељи.

Хантигтон објашњава и да је Америка подржала Босну само зато што су у моделу Босне видели оно за шта се залажу у том тренутку, мултикултурализам, не марећи за став Срба и Хрвата. Било је битно једино показати свету да њихова политика „може успешно да функционише“.

Извор: Srbijadanas.com