Свет

Ево због чега АМБАСАДОРКА оптужује Трампа !

Мари Јованович, бивша америчка амбасадорка у Украјини, сведочила је иза затворених врата у Конгресу, у оквиру истраге у процедури опозива америчког председника, рекавши да је Трамп извршио притисак на Стејт департмент да је повуче са положаја.

Она је изјавила да је одлука њених надређених била заснована на „неоснованим и лажним тврдњама људи са очигледно сумњивим мотивима.“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јованович је рекла да „није могла да верује да је смењена“ упркос уверењу Стејт Департмента да није урадила ништа лоше, преноси Глас Америке.

Према транскрипту разговора америчког председника са украјинским лидером Володиримом Зеленским, Трамп је украјинском председнику рекао да је Јованович „особа које се треба клонити“, пре него што ју је повукао са положаја у Кијеву, због навода да покушава да подрије његову политику.

Јованович је сведочила је упркос одбијању Беле куће и Стејт Департмента да учествују у истрази.

Дала је исказ пред три одбора Представничког дома, који испитују да ли је председник починио преступе који са собом повлаче опозив, када је позвао страну земљу да истражи његовог политичког ривала Џоа Бајдена и његовог сина Хантера.

Јованович, каријерни дипломата, смењена је у мају након што ју је Трампов адвокат Ђулијани оптужио да „поткопава председника“.

За то време, двојица Ђулијанијевих сарадника, Лев Парнас и Игор Фруман, ухапшени су јуче на аеродрому у Вашингтону, док су покушавали да се укрцају на међународни лет са картом у једном смеру. Оптужени су за преусмеравање нелегалних политичких донација из Русије комитету који је подржавао кампању председника Трампа и других политичара.

„Оптужени су прекршили закон да би стекли политички утицај а избегли су да октрију ко заправо шаље донације и одакле потиче новац“, изјавио је федерални тужилац Џефри Берман.

У међувремену, адвокати узбуњивача чија је жалба о разговору Трампа и Зеленског покренула истрагу о опозиву, обавестили су Конгрес да ће у овом тренутку њихов клијент одговоарати на питања у писаној форми, уместо да се појави лично пред неким од одбора, како би се заштитила његова безбедност.

Председник Трамп критиковао је истрагу на свом политичком митингу у Минеаполису, преноси Глас Америке.

„Знали су да не могу да победе на изборима 2020, па се баве лудачким ловом на вештице кроз опозив“, рекао је он.

Истрага се, ипак, наставља. Након што је Стејт департмент покушао да блокира сведочење америчког амбасадора у ЕУ Гордона Сондленда, Сондлендови адвокати саопштили су да ће амбасадор, који је добио обавезујући позив од Конгреса након што се није појавио пред њим у уторак, ипак сведочити у Представничком дому следеће недеље.

Извор: Курир.рс/ Тањуг