Свет

Ево због чега је КУРДИ најоштрије осудио Трампа !

Фото: јутјуб

Војници САД почели су да се повлаче с положаја на северу Сирије отварајући пут турској операцији против курдских бораца, а Курди су тај изненадни потез осудили рекавши да су им Американци „забили нож у леђа“.

Курдске снаге биле су главни амерички савезник у Сирији где су помогле да се порази Исламска држава, међутим Турска их сматра терористима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Портпарол Сиријских демократских снага (СДФ), предвођене Курдима, рекао је „да су САД гарантовале да неће допустити никакву акцију Турске у том подручју“. Иначе, СДФ је заузео бившу територију на североистоку Сирије.

„Америчка одлука нас је изненадила и можемо рећи да су забили нож у леђа СДФ-у“, изјавио је Кино Габријел.

Повлачење представља велики заокрет у америчкој спољној политици и супротно је саветима министарстава одбране и спољних послова.

Бела кућа је најавила да ће Турска „ускоро кренути са својом дуго планираном операцијом у северној Сирији“.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган више пута је рекао да је циљ Анкаре да порази курдске снаге како би се створила „сигурна зона“ за сиријске избеглице који су тренутно у Турској.

Курдска телевизија на северу Ирака објавила је да је СДФ подигао борбену спремност неких својих јединица након што је турска војска у понедељак мобилизисала војнике на граници.

Трамп је у међувремену запретио уништењем турске економије ако Анкара у Сирији оде предалеко.

„Поновићу оно што сам већ јасно рекао, ако Турска учини било шта што ја у својој великој и недостижној мудрости проценим да прелази меру, потпуно ћу уништити економију Турске“, написао је амерички председник на Твитеру.

Он је у серији твитова бранио повлачење рекавши како је дошло време „да изађемо из тих смешних бескрајних ратова“.

Нешто касније, високи амерички званичник је рекао да ће Сједињене Државе повући тек „мали број војника распоређених у Сирији на турској граници, само на малу удаљеност“.

Мера Трампове администрације, која отвара врата турском удару на курдске борце, супротна је позицијама чак и неких најближих Трампових савезника у његовој странци.

Линдзи Грејем, републикански сенатор и гласни Трампов присталица, у интервјуу је рекао: „Никада није било у интересу националне безбедности напуштање савезника који су нам помагали у борби против ИСИЛ-а. Та импулсивна одлука поништава све наше успехе и баца регију у даљи хаос“, истакао је.

Извор: Курир.рс