Свет Србија

Европска Унија морала да реагује све због напада Америке на Балкан !

Петрич оцењује да Трамп очигледно жели да искористи „међупериод“ који је настао до избора нове Европске комисије и да постане активан.

Након што је амерички председник Доналд Трамп именовао амбасадора САД у Немачкој Ричарда Гренел за специјалног изасланика за преговоре Београда и Приштине ЕУ мора да реагује, јер решавање косовског питања мора бити у складу са основама Уније, оцењује бивши изасланик ЕУ за Косово Волфганг Петрич.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Петрич оцењује да Трамп очигледно жели да искористи „међупериод“ који је настао до избора нове Европске комисије и да постане активан.

– Да Трамп жели да буде активан око овог питања показало се посебно када је председнику Србије Александру Вучићу и Хашиму Тачију упутио писмо, те и кроз именовање специјалног изасланика за Балкан – додаје он.

Петрич је казао да је недавно боравио у САД, где је разговарао и на тему Косова, али да се тада још није назирало именовање специјалног изасланика за преговоре. Указао је да ће у недељу на Косову бити одржани избори, да се очекују, затим, избори у Србији, и да не зна колико је могуће до тада урадити по питању решења косовског проблема.

– Изасланик је нова идеја САД и Брисел мора брзо размислити како ће на то реаговати. Мој став је увек био да ЕУ мора предводити процес потраге за решењем, јер желимо наставити проширење Уније на Западни Балкан, а то је могуће само ако решење косовског проблема буде у складу са основама Уније – поручио је он.

Према Петричу, решење које не би било у сагласности са ЕУ само би ишло на руку оних чланица Уније које се противе ширењу и то би био погрешан пут. Каже да је именовање специјалног изасланика САД и то за „мировне преговоре“ нови интересантан развој и да остаје да се види шта ће бити даље.

Упитан да ли би то могло значити покушај решавања косовског проблема кроз мировну конференцију, Петрич је рекао да је дијалог Београда и Приштине нека врста конференције која траје дуго времена и да је он заступао идеју да је било потребе да се, након свих досадашњих разговора, организује нека врста међународне конференције, која би морала бити под вођством Европске уније.

У сваком случају истиче да би у решавању косовског проблема било важно да ЕУ и САД сарађују.

Извор: Srbijadanas.com