Свет

Европска Унија није променила своје мишљење када је реч о ТАКСАМА !

Европска унија позива на брзо формирање власти након избора на Косову и наставак дијалога Београда и Приштине, као и на укидање такси на српску робу.

– Позиције ЕУ се нису промениле, таксе морају да оду – поручила је портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шефица дипломатије ЕУ Федедрика Могерини и комесар за приступне преговоре Јоханес Хан у заједничком саопштењу навели су да након „мирних и уредно спроведених” превремених избора на Косову, ЕУ очекује формирање нове владе чим се одговарајуће процедуре заврше.

– То је неопходно како би Косово могло брзо да настави посао на реформама у циљу подршке економском и социјалном развоју, као и владавини права, али и да настави примену Споразума ЕУ-Косово о стабилизацији и придруживању и настави дијалог с Београдом коме посредује ЕУ – навели су Могеринијева и Хан.

Они су изразили очекивање да ће сви политички актери остати посвећени овим процесима који су ”кључни за будућност Косова”, његов пут ка ЕУ, као и за бољитак грађана Косова и целог региона.

У Европској комсији наводе и да је Европска посматрачка мисија оценила да су избори на Косову били транспарентни и добро спроведени.

– Изборна кампања се спроводила у живом и конкурентнм окружењу на већем делу Косова, али било је и застрашивања у срединама где живе косовски Срби. Све утврђене неправилности, власти треба да реше – наводи се у саопштењу Федерике Могерини и Јоханесе Хана

Додаје се да ће Европска посматрачка мисија изаћи са финалним извештајем и препорукама за будуће изборне процесе и да се очекује да се све политичке странке конструктивно ангажују на њиховој примени.

Извор: Телеграф.рс