Свет Србија

ФЕДЕРИКА МОГЕРИНИ УПУТИЛА УПОЗОРЕЊЕ: Биће РАТА, ако Европска Унија …

Федерика Могерини (Фото: Јутјуб)

Западни Балкан мора да буде што пре интегрисан у Европску унију, то је једини начин да се дугорочно сачува мир у региону и целој Европи, апелује Могеринијева
Уколико Европска унија хитно, у најкраћем могућем року не прими Србију у пуноправно чланство, постоји опасност да врло брзо избије нови, велики рат на Балкану, али и у целој Европи!

Ово драматично упозорење стиже од Федерике Могерини, одлазеће шефице европске дипломатије, која каже да Брисел мора што пре да стабилизује и уједини читав континент увођењем Западног Балкана у ЕУ. Према њеним речима, Европа ће бити озбиљна глобална сила само уколико до краја заврши посао уједињења и ако предупреди све безбедносне ризике тако да се рат никада више не догоди на нашем континенту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Важни кораци
Поштено би било…
Било би боље да Могеренијева поштено призна да се процес проширења ЕУ налази у озбиљној кризи
Немања Старовић, историчар и аналитичар

Могеренијева истиче да је последњих година било важних корака у том правцу, али да се рад мора наставити још јаче и брже.

– Како бисмо учинили рат на нашем континенту немогућим, потребно је да потпуно ујединимо Европу уводећи Балкан у ЕУ. Европа ће бити јака глобална сила само уколико заврши посао на стабилизацији сопственог континента и ако учини да се рат више никад не догоди у Европи. То ће се постићи једино ако се континент уједини, односно ако и Западни Балкан постане део Уније. Последњих година имали смо значајне кораке, почев од споразума Грчке и Северне Македоније, а важан напредак је и поред тешких препрека постигнут у дијалогу Београда и Приштине – нагласила је Могеринијева у свом говору ‘Улога ЕУ као глобалног играча’, који је одржала на Универзитету Оксфорд.

Коментаришући ове наводе, историчар и аналитичар Немања Старовић каже да се ова изјава Могеренијеве само надовезује на отужни тренд ‘касног паљења’.
– Тај тренд подразумева да европски званичници тек након што им се заврши мандат напрасно стекну храброст која им је недостајала док су били у позицији да нешто учине. Било би корисније да, уместо већ изанђалих фраза, Могеренијева поштено призна да се процес проширења ЕУ налази у озбиљној кризи и да би балканским народима било боље да се ослоне једни на друге. Ако заиста желе добро људима на овим просторима, политичари из Брисела би, уместо нереалних обећања о брзом пријему у ЕУ, могли региону понудити реалистично партнерство кроз које би и Србија и друге земље убрзале економски развој – наглашава Старовић.

Празна обећања
Политиколог Јелена Вукоичић оцењује да смо овакве изјаве имали прилике да чујемо од више званичника ЕУ у протеклих двадесетак година.
– Више је него јасно да се оне користе у склопу европске политике такозваних штапа и шаргарепе. У оквиру те политике Србији се стално дају необавезујућа обећања уласка у ЕУ под условом да пристане на добро познате политичке уцене, првенствено у вези са КиМ – закључује Вукоичићева.

Извор: Информер.рс