Србија

Грађани Србије се изненадили великом променом, овоме се нико није надао !

Директор Канцеларије за ИТ и е-управу Михаило Јовановић састао се данас са високим званичницима Светске банке за јавни сектор.

Он је разговарао са Каролином Рендон, Шихом Нагаки, Срђаном Свирчевим и Викрамом Меноном о спровођењу заједничког пројекта унапређења услуга електронске управе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је иначе први капитални пројекат изградње дигиталне инфраструктуре јавне управе у Србији.

Влада Србије и Канцеларија за ИТ и еУправу, уз подршку Светске банке, приступају системској изградњи инфраструктуре потребне за дигитализацију услуга јавне управе, формирање модерне еУправе, а све у циљу потпуне трансформације јавне управе у ефикасан сервис грађана и привреде.

Званичници Светске банке похвалили су брзину реформи јавне управе које спроводи Канцеларија за ИТ и еУправу као и имплементације Пројекта.

– Пројекат унапређења услуга еУправе у Србији, вредан 55 милиона долара, омогућава дигитализацију великог броја услуга за грађане и привреду. До краја пројекта, у наредних 5 година, планирана је потпуна дигитализација 30 услуга важних за свакодневни живот грађана и привреде, кроз омогућавање њихове доступности путем интернета и мобилног телефона, али и изградња комплетне инфраструктуре еУправе спремне за дигитализацију свих услуга – изјавио је Михаило Јовановић, наводи се на сајту Канцеларије.

Он је додао да ће додатних 120 услуга, које у највећој мери утичу на живот грађана, бити детаљно снимљене и оптимизоване, чиме ће се обезбедити континуитет дигитализације услуга и у наредним годинама.

Један од важнијих електронских система, који ће међу првима бити омогућен кроз Пројекат унапређења услуга електронске управе у Србији, је јединствена државна еПисарница. Комплетна комуникација државних органа, међусобно, али и са грађанима и привредом, биће електронска, што ће за 90 одсто убрзати рад јавне управе, и што је веома важно осигурати информациону безбедност података.

У оквиру Пројекта унапређења услуга електронске управе у Србији биће успостављен и Метарегистар – систем неопходан за стандардизацију обраде података и чување у формату погодном за дигитализацију нових услуга за грађане и привреду. Метарегистар ће обезбедити попис свих електронских евиденција и регистара у земљи.

– Први пут ћемо знати ко води и ко је надлежан за коју електронску евиденцију или регистар података, а самим тим уводимо ред у дигитализацију података свих државних институција. Циљ нам је да се промена података у једном изворном регистру аутоматски одрази на промену података у осталим, тако да грађани неће морати да иду на више шалтера када промене адресу или презиме – рекао је Јовановић.

Нарочито велика и значајна улога Светске банке је у опремању ИКТ инфраструктуре Државног дата центра, чија је градња већ почела у Крагујевцу, а на којој ће се чувати подаци комплетне електронске управе у Србији. Постојећи Државни дата центар у Београду и нови у Крагујевцу повезиваће се и размењивати информације у реалном времену, што ће обезбедити додатну поузданост и безбедност података грађана и система еУправе.

Да би подаци грађана Србије били заштићени у складу са светским нормативима, у оквиру Пројекта унапређења услуга електронске управе у Србији, већ је израђен Правилник о начину и мерама заштите података о личности. Овај правилник регулише ко је одговоран за заштиту података, начин поступања са подацима, као и која су права особа чији се подаци обрађују.

Извор: Srbijadanas.com