Свет

ХОРОР: Турска користила хемијско оружје у борби против КУРДА !

Курдске власти у Сирији оптужиле су Турску да користи забрањено оружје као што су бели фосфор и напалм у офанзиви на североистоку Сирије.

Оптужбе су уследиле након што су турски борци прекршили договор о прекиду ватре на пет дана и наставили да нападају курдске снаге и цивиле. Турска војска циљала је курдски медицински конвој и америчку организацију за помоћ која је покушала да уђе у Рас ал Аин како би евакуисала рањене цивиле, саопштило је сиријски контролор сукоба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Фотографије које су „Форин полисију“ доставили курдски извори, а чију је аутентичност потврдио амерички званичник, показују децу у Рас ал Аину прекривену стравичним хемијским опекотинама, попут оних које изазива бели фосфор.

Чланица организације за помоћ, која није желела да буде именована из безбедносних разлога, потврдила је да неколико људи из Рас ал Ајина примљено у болницу у граду Хаскес са опекотинама изазваним белим фосфором и напалмом.

Према изворима британског „Тајмса“, један од рањених дечака био је 13-годишњи Мухамед Хамад чији је цео горњи део тела био прекривен дубоким опекотинама. Дечак је, према извештајима, вриштао у агонији док му је хемикалија топила месо и молио лекаре да учине да „престане да га пече“.

Басам Сакер, амерички представник у Сиријском демократском савету и њихово здравствено одељење позвали су међународну заједницу да хитно евакуише рањене цивиле.

– Турска користи све врсте оружја, укључујући и међународно забрањено, а наши медицински тимови нису у могућности да евакуишу цивиле – наведено је у саопштењу.

Сакер је потврдио да је оружје на које се позива у саопштењу највероватније бели фосфор.

Муницију са белим фосфором западне војске углавном користе за прављење густе димне завесе како би прикриле кретање, али она може да се употреби и као разорно оружје. Када ова хемикалија дође у контакт са људским месом она га сагорева до костију, а жртва често умире у страшним мукама.

Било је ранијих извештаја да су сиријске и америчке снаге користиле бели фосфор у борби против Исламске државе, али они нису потврђени.

Извор: Блиц.рс