Русија Свет

КАКО ЋЕ ПУТИН РЕАГОВАТИ? Амерички бомбардери симулирали бомбардовање Крима: Спрема се нешто велико

Два стратешка бомбардера Б-52Х „Стратофортрес“ америчког Ратног ваздухопловства извели су тренажни лет изнад Црног мора у оквиру интеграције и припреме за сарадњу са европским савезницима и партнерима, наводи се у саопштењу команде Оружаних снага САД у Европи.

Према подацима ваздухопловног ресурса „Плејн радар“, лет је обављен 19. октобра. Једна од летелица Б-52Х приближила се Криму и симулирала бомбардовање.

У саопштењу се наводи да је тренажни лет трајао 12 часова, а током њега је одржана заједничка обука са војницима из Румуније, Украјине и Грузије.

Министарство одбране Русије је саопштило да је руски ловац дочекао америчког бомбардера Б-52Х изнад Црног мора док се приближавао граници Русије и да га је пратио.

Док се приближавао државној граници Русије, америчког бомбардера је пресрео руски ловац Су-27, који га је пратио током целог лета дуж границе територијалних вода Русије, на удаљености од око 70 километара од границе.

Након извршења задатка, Су-27 се вратио у базу на Криму.

Још једна подла провокација

Шеф Комитета кримског парламента за међунационалне односе и питања народне дипломатије Јуриј Гемпел прокоментарисао је тренажни лет стратешких америчких бомбардера над Црним морем, оценивши га као подлу провокацију.

„Још једна подла провокација, која потврђује неопходност даљег јачања војске и морнарице Русије“, рекао је Генпел.

Према његовим речима, Оружане снаге Русије ће, по потреби, правовремено и адекватно одговорити.

„Кримљани се немају чега плашити. Безбедност Крима осигурана је на највишем нивоу“, додао је Генпел.

„Боинг Б-52Х Стратофортрес“ је летелица произведена у периоду од 1952. до 1962. године. Реч је о стратешком бомбардеру, који је према плану способан да достави две термонуклеарне бомбе велике снаге у било који део СССР-а.

Данас је то главни авион дугог домета америчких Ваздухопловних снага.

То није први случај да се бомбардери појављују код руских граница. У марту је један од америчких бомбардера Б-52Х неколико пута симулирао бомбардовање базе Балтичког мора, док су друга два летела изнад Калињинградске области.

 

Извор: rs.sputniknews.com