Србија

КАТАСТРОФА У СРБИЈИ! Ситуација је алармантна: Стигло упозорење за ове градове!

Према подацима Агенције за заштиту животне средине, ваздух је јутрос био „јако загађен“ у деловима Београда, Новог Сада, Ужица, Ваљева, Панчева, Суботице. То је ознака за највећи, пети степен загађења које мери та Агенција. Такође, према подацима са сајта Аир Висуал, Београд је данас у једном тренутку био најзагађенији град на свету!

Начелник Одељења за контролу квалитета ваздуха у Агенцији за заштиту животне средине Миленко Јовановић каже за РТС да се аутоматски прати концентрација сумпор-диоксида, азотних оксида, приземног озона, угљен-моноксида и суспендованих честица од 10 и 2,5 микрона. Њихова концентрација се, каже, мења из минута у минут.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Србији велики проблем представља квалитет аутомобила и фосилна горива у термоелектранама, које немају адекватну контролу емисија честица.

Решење је да се ради на смањењу коришћења ложионика, котлова, „смедереваца“ који Европи не би могли „ни да примиришу“, рекао је Јовановић.

И метеоролошки услови нетипични за ово доба године су допринели оваквим подацима. Према подацима Хидрометеоролошког завода биће боље од уторка када ће доћи до драстичне промене времена, а и ветар би требало да допринесе прочишћењу ваздуха.

Јуче али и данас, чини се, оборамо све рекорде када је загађење ваздуха у питању, јер је српска престоница на листи пвог најзагађенијег града. Иако се подаци о штетним материјама у ваздуху мењају из сата у сат, несалавну титулу задржали смо током целог јучерашњег дана, говоре подаци са сајта „Аир Висуал“.

Статистика са поменутог сајта рано јутрос Београд је позиционирала на друго место, а за само сат времена престоница је поново постала неславни рекордрер по загађености ваздуха и оставила иза себе градове у Индији и Пакистану.

Што се тиче региона, у стопу нас прати Сарајево које је на четврој позицији, а и Скопље се налази на листи од 10 најзагађенијих градова у свету.

Да се ових дана драстићно „теже дише“ потврђују и подаци из домаћих извора. Наиме, према мониторингу квалитета ваздуха Агенције за заштиту животне средине, Београд, Панчево, Нови Сад, Суботица, Ваљево и Ниш означени на сајту агенције љубичастом бојом, што је ознака за „јако загађен“ ваздух, пети последњи степен загађености!

Рекордна концентранција суспендованих ПМ10 честица, чак 346, измерена је ноћас у 1 сат после поноћи на мерној станици „Старчево“ у Панчеву, што је до сад незабележена цифра. Примера ради, јуче ујутру на овој мерној станици било је за 100 мање ПМ10 честица.

Што се тиче престонице, свакако да би боравак у центру града требало избегавати у најширем луку, а најлошији ваздух удише се у општинама Стари Град и Нови Београд, говоре подаци са сајта Агенције за жаштиту животне средине. За нијансу оптимистичнија статистика бележи се на мерној станици Мостар, док на на остале два мерна места тренутно не постоје подаци о суспендованим ПМ10 честицама.

Сличне податке као и Агенција за заштиту животне средине данас је изнео и сајт „Беоеко“, који је направљен заједничким снагама од стране Града Београда и Градског завода за јавно здравље. На њему је јутрос у 10.00 часова стајало црвено упозорење што значи да је ваздух у престоници загађен.

Не дишите дубоко!

Здравствене тегобе због загађено ваздуха се тада могу јавити у целој популацији, с тим што се код старих, деце и особа са обољењем срца и плућа могу јавити озбиљније здравствене тегобе него у популацији здравих особа, пише РТС.

Препорука за осетљиве групе је да избегавају напорне активности у спољашњој средини које су праћене убрзаним и дубоком дисањем и да преусмере обављање активности у затворени простор док се не побољша квалитет ваздуха.

Препорука за остале у популацији је да скрате дужину и интензитет напорних активности и да праве чешће паузе у свим активностима у спољашњој средини.

Др Снежана Рсовац педијатар пулмолог у Тиршовој наводи да последњих десетак дана имају већи број пријема пацијената са респираторним инфекцијама. То, каже, није само сезонски већ је и последица аерозагађења.

Угоржена деца

Највећи проблем представљају ПМ-10 партикуле које су састављене од смога, чађи и тешких метала. Управо те честице утичу на развој плућа код деце, која се развијају до њихове седме године.

Деца онда имају склоности ка болестима, од иритације носа, слузокоже, горњих дисајних путева до доњих дисајних путева. Не само да страдају плућа и ваздушни путеви, већ трпи и кардио-васкуларни систем. То утиче чак и на репродуктивно здравље и смањену способност сперматозоида да се крећу рекла је др Рсовац за РТС.

Возачима је препоручила да „више користе ноге“ – то је добро не само за квалитет ваздуха, већ и за кардиоваскуларни систем.

На питање могу ли маске да помогну, др Рсовац каже да ПМ-10 продире и кроз маску, али да може мало да се смањи иритација дисајних путева.

Више разлога за јако загађен ваздух

Начелник Одељења за контролу квалитета ваздуха у Агенцији за заштиту животне средине Миленко Јовановић каже да се аутоматски прати концентрација сумпор-диоксида, азотних оксида, приземног озона, угљен-моноксида и суспендованих честица од 10 и 2,5 микрона.

Њихова концетрација се, каже, мења из минута у минут.

У Србији велики проблем представља квалитет аутомобила и фосилна горива у термоелектранама, које немају адекватну контролу емисија честица.

Решење је да се ради на смањењу коришћења ложионика, котлова, „смедереваца“ који Европи не би могли „ни да примиришу“, рекао је Јовановић.

И метеоролошки услови нетипични за ово доба године су допринели оваквим подацима. Према подацима Хидрометеоролошког завода биће боље од уторка када ће доћи до драстичне промене времена. Ветар би требало да нам прочисти ваздух.

 

Извор: Блиц/ РТС/ Тањуг