Русија Србија

КОНАЧНО: Русија је урадила нешто што Србија дуго ишчекује !

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић најавио је данас да ће током предстојеће посете руског премијера Дмитрија Медведева бити потписан споразум са Русијом о враћању 166. странице Мирослављевог јеванђеља, најстаријег сачуваног српског илустрованог ћириличног рукописа.

Београд ће заузврат предати Москви седам слика руског сликара Николаја Рериха, каже Вукосављевић изражавајући наду да би примопредаја могла бити извршена до краја године.

Руски премијер, према најавама из његовог кабинета, стиже у дводневну посету Србију 19. октобра поводом обележавања 75. годишњице ослобођења Београда.

– Овај процес захтева извесне кораке које смо припремили и координисали са руским министарством спољних послова и верујем да ће бити потписан током посете Медведева – рекао је Вукосављевић.

Споразум би потом, како очекује, требало да буде ратификован у руској Државној думи и Народној скупштини Србије. Вукосављевић додаје да су техничка питања размене готово потпуно усаглашена.

– Гајим опрезан оптимизам да ће ова примопредаја бити извршена до краја ове године – рекао је министар. Према његовим речима, тај процес је неповратан и скоро је завршен.

– Ако се то не догоди до краја године, онда ће се сигурно десити убрзо после тога – рекао је он.

Руска агенција подсећа да се о враћању 166. странице Мирослављевог јеванђела Београду разговара деценијама. Судбина седам Рерихових слика била је непозната у периоду од 1941. до 2017. године када ју је један новинар открио у Народном музеју у Београду.

– Зао ми је што ћемо остати без Рерихових слика, али с друге стране ми је драго шко ће српско културно наслеђе бити обогаћено несталом страницом Мирослављевог јеванђеља – рекао је Вукосављевић.

Извор: Srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

октобар 2019.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031