Србија

Курти једина препрека за наставак дијалога Београда и Приштине !

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас да очекује да ће Ричард Гренел, специјални изасланик председника САД за преговоре Београда и Приштине, покушати да унапреди процес и створи услове за наставак дијалога који се одвија под окриљем ЕУ, али и да ће динамику диктирати САД.

Дрецун је напоменуо да је Гренелу, који данас борави у Приштини, а сутра у Београду, мисију поверио директно амерички председник Доналд Трамп, што говори о његовој тежини.

Према његовим речима, Гренел мисију почиње у новом политичком амбијенту на Косову и Метохији.

“Хашим Тачи је остао као председник, његов мандат траје, али је његова странка поражена и иде у опозицију”, рекао је Дрецун за РТС.

Иако ће нове странке формирати власт, за сада нема назнака да ће укинути таксе – услов који је Београд поставио за наставак дијалога са Приштином, казао је он.

Дрецун је, у том контексту, рекао да Аљбин Курти, лидер Самоопредељења које је освојило највише гласова на изборима на КиМ, хоће да буде премијер, али поставља додатне препреке за наставак разговора, уместо да уклони таксе као кључну препреку, због које је читав дијалог у застоју.

“Овде мора да се поштује изборна воља српског народа”, рекао је Дрецун и оценио да ће Курти стварати велике проблеме у дијалогу и да је “сада велика препрека за наставак разговора”.

Извор: Курир.рс

loading...
Loading...