Свет

ЛАВРОВ ПОДИГАО СВЕТ НА НОГЕ! Америка ће испровоцирати велики војни сукоб!

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Због дејстава Америке, ситуација у Персијском заливу дошла је до опасне тачке, а ризици од војног сукоба су све већи, сматра руски министар.

„Експлозивна ситуација у региону у великој мери је последица неодговорне политике Вашингтона, који не само да одбија да испуни своје обавезе из Заједничког свеобухватног акционог плана за ирански нуклеарни програм, који је одобрен Резолуцијом 2231 СБ УН, већ својим провокацијама доводи до даље ескалације“, оценио је Лавров у интервјуу арапским медијима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Због тога расте ризик од избијања великог војног сукоба, нагласио је он.

Лавров је додао да такав сценарио забрињава и да не треба дозволити да се овај регион увуче у рушилачки војни сукоб препун катастрофалних последица не само за земље Персијског залива већ и за цео свет.

Односи Сједињених Америчких Држава и Ирана погоршали су се последњих година, када се Америка повукла из нуклеарног споразума са Техераном и поново увела санкције против иранских власти и компанија. Последњих месеци ескалирала је ситуација у области Персијског залива, где се догодило неколико инцидената са трговачким бродовима. Сједињене Америчке Државе такође су оптужиле Иран за умешаност у недавне нападе на нафтна постројења у Саудијској Арабији, која се у сукобу у Јемену бори против побуњеника Хута. Иран категорички одбацује оптужбе.

 

Извор: rs.sputniknews.com