Србија

ЛЕПЕ ВЕСТИ: Oволико новца добијaте, ако одлучите да родите …

У првих девет месеци ове године у Србији је родено 356 беба више него прошле године, а министарка за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић указује да је буџет за стимулисање рађања прошле године био 500 милиона, а ове године је 650 милиона динара.

Она је рекла да ће буџет за те намене у наредној години бити и већи и да ће држава наставити мере подршке за рађање, а предвиђено је и више новца за помоћ родитељима који добију друго и пето дете.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Повећаће се временски период у ком це се породице са двоје деце стимулисати, јер је сад само две године. Ако се роди пета беба, биће исти они услови као и за четврту – до десете године детета 18.000 динара месечно – највила је министарка.

Ђукић Дејановићева је истакла да постоји мало социјално-одговорних послодаваца који имају вртиће у оквиру фирме и додала да це држава из сопствених средстава стимулисати такве послодавце.

– Најбољи радник је родитељ, он је најмотивисанији да ради добро. Један део послодаваца већ то схвата. Нешто ће дати они, нешто ми, стимулисаћемо их – нагласила је министарка.

Ђукић Дејановићева је изнела податак да је у првих девет месеци ове године родено 356 беба више него прошле.

– То је први оптимистичан податак. Кренуло је да се рађа више деце. Највише се бебе рађају у највећим центрима, где живи највећи број младих – навела је министарка.

Према њеним речима, у последње три године је све већи број жена које рађају, а запослене су. Такође, меду мајкама које имају троје деце, свака четврта има факултет.

У Србији има око 130.000 самохраних родитеља. Ђукиц Дејановићева указује да многи од њих и не знају своја законска права – да радно време не мора бити фиксно, да може да се бира смена, да може да се ради од куће.

– Истраживање је показало да не треба мењати нормативу, вец да треба едуковати запослене. Расте број оних послодаваца који повољно одговарају на такве захтеве запослених – додала је Ђукиц Дејановић.

Извор: Srbijadanas.com