Русија Србија

МЕДВЕДЕВ ДОНОСИ ОЗБИЉНУ ПОРУКУ! Ево шта Руси предлажу у вези Косова!

Руски премијер у Београд доноси снажну подршку српском ставу по питању Косова што је одговор на америчку дипломатску офанзиву, кажу саговорници Дојче велеа

Медведеву су, међутим, важни и гасовод као и споразум Београда и Евроазијске уније, наводи DW.

На први поглед посета је рутинска, руски премијер Димитриј Медведев у суботу (19. октобар) стиже у Београд.

Наредног дана ће говорити у Народној скупштини, на 75. годишњицу ослобођења Београда за које су многи совјетски војници положили живот, наводи Дојче веле и додаје да је то свакако, уз православље, једна од веза због које су Срби до данас у огромном броју привржени Русији.

Део опозиције ће бојкотовати свечани говор Медведева, али то нема много везе са гостом из Москве већ са наставком бојкота парламента и свих активности у њему, наводи Дојче веле.

– Посета Медведева служи и да Русија потврди обећање Србији да ће у Савету безбедности ветом спречити да отцепљена покрајина Косово икада постане призната чланица Уједињених нација – каже Душан Рељиц из бриселског огранка немачке Фондације за науку и политику.

Он додаје да је та подршка Кремља од велике важности за Београд пред наставак преговора са Приштином и западним партнерима.

Јер, како наводи Дојче веле, тренутак је важан – од почетка месеца су се Сједињене Државе дале у нову офанзиву да поново доведу Београд и Приштину за преговарачки сто.

За посредника је постављен америцки амбасадор у Берлину Ричард Гренел.

– Председник Трамп жели да следеће године поново добије изборе и за то му требају спољнополитички успеси – каже Олег Бондаренко из руске Фондације за напредну политику.

Овај аналитицар за Дојче веле наводи да би и Москва могла да живи са поделом Косова, али само под условом да се са тиме сагласи Београд и да постоји одлука Савета безбедности.

За сада Кремљ на америчку иницијативу гледа са скепсом јер Ричард Гренел је у Берлину оштро говорио о руским енергетским подухватима, посебно о гасоводу Северни ток 2 који је престижни пројекат Москве.

Први састанак Гренела и Вучића прошле седмице показао је да су разлике у ставовима и даље велике, наводи Дојче веле и додаје да можда није случајно што је Вучић након тога хвалио односе Србије и Русије и рекао да се радује сусрету са Медведевим.

Током посете ће бити речи и о економским темама, каже за Дојче веле московски аутор и познавалац Балкана Иван Преображенски.

Руског премијера ће посебно занимати напредак у изградњи гасовода дугог 402 километра.

Такозвани Турски ток води из Турске преко Бугарске до Србије.

Руски енергетски див Газпром намерава да тако снабдева Западни Балкан, али према енергетским правилима ЕУ не сме да буде ексклузивни власник гасовода.

Кремљ рачуна да ће српски део гасовода бити готов до краја године, додаје Преображенски.

Медведеву је посебно важно и потписивање трговинског споразума измеду Србије и Евроазијске уније, каже Олег Бондаренко.

То би требало још више да олакша трговину.

Србија у једној мери већ профитира од међусобних санкција ЕУ и Русије – тако је данас сва прилика да у регалима супермаркета негде у Санкт Петербургу или Владивостоку не нађете холандски сир, али ћете наћи српски.

То је сигнал Бриселу, каже Преображенски.

– Кремљ тако показује да располаже не само војним, већ и економским средствима – каже он.

 

Извор: Тањуг/ Информер