Србија

МЕДВЕДЕВ ОДУШЕВИО СРБИЈУ! Ми Руси немамо много пријатеља, али Срби су…

Премијер Русије Дмитриј Медведев борави данас у званичној посети Србији.

Дмитриј Медведев је у Србију дошао поводом 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, где му је домаћин председник Србије Александар Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Премијер Русије Дмитриј Медведев казао је да Русија нема толико пријатеља у свету, али да је Србија један од њих.

– Нико није против историјске науке, али постоје црне стране и светле стране у историји и то не сме да буде предмет трговине. Ја не идеализујем државе, али народи су истинити творци историје, они су овде победили фашизам и ослободили Европу од логора, казни, убијања и ропства – казао је Медведев.

Он је додао да на нас све више пада одговорност за памћење историје.

Наш је задатак да имамо прагматичне односе, јер ће онда имати будућност. Пријатељства која су основана на прагматизму су наша девиза за будућност. Ако ми потписујемо овакве споразуме, значи да ми једни другима верујемо, а то је веома важно – поручио је Медведев.

Медведев је казао да је Мирослављево јеванђеље светиња за Србију, а да се у Русију враћају вредне слике.

– Вама је познат став Русије по питању КиМ који се заснива на поштовању Резолуције 1244, и ми полазимо из пуне подршке Србији поштовању интегритета и суверенитета и полазићемо од тога и даље. Да би такве одлуке биле од користи за народ Србије и Русије наши односи немају никаквих ограничења. Хвала на позиву да дођем на 75. годишњицу ослобођења – рекао је Медведев.

 

Извор: Srbijadanas.com