Русија Србија

Медведев са собом доноси нешто од великог значаја: Решава се питање КОСОВА !

Ако Београд то затражи, Русија ће снажно подржати поделу Косова или било које друго решење, јавља немачки јавни медијски сервис „Дојче веле“. Русија спремна да Србији испоручи и ПВО систем „панцир-С“.

Премијер Руске Федерације Дмитриј Медведев, који данас стиже у посету Београду, доноси Србији чврсте гаранције Кремља у вези са питањем Косова, пишу западни медији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Немачки јавни сервис „Дојче веле“ јавља да је званична Москва спремна да подржи и поделу Косова и свако друго решење са којим би се Србија сагласила и које би добило подршку Савета безбедности УН.

Медведев, иначе, данас после пуних десет година долази у Београд, где ће присуствовати обележавању 75. година од ослобођења у Другом светском рату.

Одговор Трампу

Домаћин руском премијеру биће председник Србије Александар Вучић, а о важности порука које ће двојица државника разменити сведочи и чињеница да је званичним протоколом предвиђен разговор у четири ока у трајању од чак 45 минута, што је неуобичајено дуго време у оваквим приликама.

Посета Медведева Србији пада у време када је амерички председник Доналд Трамп покренуо дипломатску офанзиву ка Србији и делегирао специјалног изасланика Ричарда Гренела за преговоре Београда и Приштине. Истовремено, Вучић ће у децембру посетити Москву на позив председника Владимира Владимировича Путина, а једна од главних тема биће ситуација око КиМ. Руски аналитичар из Фондације за напредну политику Олег Бондаренко каже за „Дојче веле“ да би Москва заиста могла да подржи поделу Косова.

– Председник Трамп жели да следеће године поново добије изборе и за то му требају значајни спољнополитички успеси, између осталог и на Косову… Москва би могла да живи са поделом Косова, али само под условом да се са тим сагласи Београд и да постоји одлука Савета безбедности УН – наводи Бондаренко.

Спољнополитички аналитичар Душан Рељић сматра да се посета Медведева може посматрати и као одговор на потезе Вашингтона.

– Посета Медведева служи и да Русија још једном потврди обећање Србији да ће у Савету безбедности ветом спречити да отцепљена покрајина Косово икада постане призната чланица Уједињених нација. Та подршка Кремља има велику важност за Београд пред наставак преговора са Приштином и пред западним партнерима – оцењује Рељић из бриселског огранка немачке Фондације за науку и политику.

Разноврстан програм

Поред питања Косова, Вучић и Медведев разговараће и о економској сарадњи, а биће потписано и неколико билатералних споразума. Очекује се да Медведев посебан акценат стави на градњу „Турског тока“, као и на приступање Србије Евроазијској економској унији 25. октобра ове године.

Биће речи и о војнотехничкој сарадњи, а део новог руског наоружања у Србији Медведев ће моћи да види и на свечаном приказу војне оспособљености Војске Србије „Слобода 2019“ на аеродрому у Батајници. Очекује се и да премијер Медведев пренесе Путинове гаранције о испоруци ПВО система „панцир“.

На војном приказу у Батајници учествоваће око 2.400 војника и официра, 100 возила и система, те 25 авиона, међу којима и „мигови 29“, популарне „Ђавоље кочије“ Ми-35, као и транспортни хеликоптери Ми-17, које је Србија набавила од Русије.

Путин спреман да нам одмах пошаље „панцир“

Руски председник Владимир Путин спреман је да Србији у најкраћем временском року испоручи ПВО систем „панцир-С1“. Гаранције о овом договору Вучићу би током посете Београду могао да пренесе руски премијер Дмитриј Медведев.

Реч је о систему који је лично Путин препоручио председнику Србије Александру Вучићу током војне параде на Црвеном тргу у мају прошле године. Војни експерти „панцир“ називају и „убицом апача“.

Извор: Информер.рс