Србија

Министар открио: Косово никад неће у ИНТЕРПОЛ !

За мање од месец дана одржаће се Скупштина Интерпола и очекује се да ће Приштина опет покушати да уложи захтев за пријем у ову институцију.
Седница која ће се одржати од 15. до 18. октобра ове године у главном граду Чилеа, даће одговор на питање да ли ће Приштина из четвртог покушаја успети да уђе у ово међународно полицијско тело.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже да би пријем такозваног Косова у Интерпол био политичка одлука и да би тада Приштина била у ситуацији да расписује лажне потернице за свим војницима и полицајцима који су се супростављали тероризму деведесетих година.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је нагласио да је Србија више пута упозоравала да су Интерпол основале УН и да су они у обавези да поштују резолуције које су УН донеле, а да је једна од њих Резолуција 1244.

– По Резолуцији 1244, КиМ је део Србије и не могу самостално бити део неке међународне организације, јер би се тиме имплицирало да је то нека посебна држава, а није – нагласио је Стефановић.

Такође, наводи, јасно је дефинисано да део Интерпола могу бити само држава чланица УН или посматрачи, што тзв. Косово није.

– Чињеница је да Приштини у томе помаже део западних земаља, јер активно лобирају за њихов пријем у Интерпол. Ми се обраћамо свим чланицама шта би била последица ако (тзв.) Косово уђе у Интерпол – рекао је Стефановић.

Додаје да ће се политизацијом те организације доћи до тога да о случајевима одлучује политички.

– Неће се више поштоватио да ли имате за криминалцем расписану црвену Интерполову потерницу, већ ко ју је расписао. Ако донесете политичку одлуку нема више професионалног рада – навео је Стефановић.

Он је рекао да Приштина и сада има могућност да се бори против криминала и корупције преко УНМИК-а.

Извор: Srbijadanas.com