Регион Свет

НЕВЕРОВАТНО: На границама поред пасоша, путници морају и ово да покажу !

Фото: јутјуб

Држављани БиХ од фебруара 2022. године ће поред пасоша приликом уласка у Европску унију морати да скенирају кажипрст једне руке, док ће приликом првог преласка на територију ЕУ скенирати лице у дати отисак четири прста једне руке.

Званична информација о пооштреним мерама ЕУ је обелодањена у Варшави на конференцији у организацији Фронтекса, што је за Кликс потврдио саветник директора Граничне полиције БиХ Свевлад Хофман.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Европска комисија је донела директиву у циљу боље заштите спољашњих граница ЕУ и повећаног обима криминала. Тзв. Морфинг је компјутерска техника која мења фотографије лица на путним исправама. Досадашњи системи заштите и који су данас актуелни су показали да је криминал толико напредовао да се могу мењати фотографије на важећим путним исправама. Да би се адекватно одговорило на тај криминал који је посебно изражен за кријумчарење људи што је тренутно златна кока за кријумчаре донета је одлука о пооштреним мерама“, казао је Хофман.

Због свега наведеног држављани трећих земаља, односно оних који нису грађани Европске уније ће бити подвргнути утврђивању аутентификације.

„Сви држављани трећих земаља, а што је и БиХ, од фебруара 2022. биће подвргнути додатним граничним проверама кроз то да ће путници који први пут буду прелазили границу ЕУ поред пасоша потврдити идентитет на начин да ће им бити скенирано лице те узет отисак четири прста десне руке. То ће бити сачувано у посебну базу која ће егзистирати у полицијама унутар ЕУ“, објаснио је саветник директора ГП БиХ.

Сваки наредни пут грађани БиХ, све док БиХ не постане чланица ЕУ, ће бити проверени на начин да морају дати и дигитални отисак кажипрста при уласку у неку од земаља ЕУ.

На питање да ли то значи да ће држављани БиХ у летној сезони, када владају велике гужве на границама, морати да дају отисак прста при уласку у Хрватску, Хофман одговара потврдно.

„За нас је то посебно интересантно јер већина наших држављана путује у Хрватску или кроз Хрватску путује даље у ЕУ. Тешко је сада спекулисати, али сигурно да ће то додатно успорити промет путника из БиХ ка ЕУ који немају пасош неке од земаља ЕУ“, рекао је.

Извор: Курир.рс