Србија

НОВИ НАПАД НА ВУЧИЋА: Оптужују га за следеће…

Изетбеговићеви медији: Зна се ко стоји иза тога, онај ко даје паре, они који су тамо на власти, а пре свега СДА, каже Душан Јањић из Форума за етничке односе.

Јавни сервис Федерације БиХ, Федерална ТВ са седиштем у Сарајеву, блиска лидеру Странке демократске акције (СДА) Бакиру Изетбеговићу, води антисрпску кампању усмерену директно против председника Александра Вучића, оптужујући га за рушење БиХ!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Несигурност

Наиме, Федерална ТВ у својој емисији „Мрежа“ Вучићев долазак у Дрвар представља као исцртавање границе Србије. То је директан удар на одличне односе Србије и Републике Српске, оцењују саговорници Курира.

Председник УО Форума за етничке односе Душан Јањић истиче да кампања против Вучића представља својеврсну врсту притиска.
– Сваки прилог почиње најавом против председника Вучића. Та телевизија је у функцији кампање, то је једна струја у политици, није општи став у БиХ. Зна се ко стоји иза тога, онај ко даје паре, они који су тамо на власти, а пре свега СДА. Нападају Вучића да би склонио Додика, то им је циљ. Не желе да чују аргументе да је Србија гарант Дејтона, сматрају да је то ствар прошлости. Несигурни су за будућност, боје се прекрајања граница – подвлачи Јањић.

Политички аналитичар из Бањалуке Анђелко Козомара каже да је за Бошњаке највећи и најопаснији рушитељ БиХ Милорад Додик, а управо њега подржава не само Вучић него цело политичко и државно руководство Србије, и то је разлог за агресивну кампању сарајевских медија.

Подршка Србије

– Уз сву мржњу коју је династија Изетбеговић тридесет година развијала према Србима, највише им смета што је Вучић за њих непослушан и веома близак са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком и Републиком Српском. Србија је дала велику финансијску помоћ српским општинама које су окупирале хрватске војне снаге 1995. године, и оне су и данас заробљене у Федерацији БиХ. То је за њих директно мешање у унутрашње ствари у БиХ.

Додаје да ни бошњачки политичари, па ни њихови медији неће никада самостално никога нападати.
– Неће ићи у агресивну кампању док пре тога не попију кафу у америчкој или енглеској амбасади. Ту седе режисери свих сарајевских напада – подвлачи Козомара.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић мишљења је да бошњачким политичарима сметају сви они који су спремни да у духу Дејтона помажу Србе, а нарочито Вучић.
– То је доказ да бошњачкој политичкој елити сметају Срби и постојање Републике Српске. Хистерична кампања против Вучића показује да ради добро за српски народ у БИХ, јер чињеница да они на тако агресиван начин реагују, показује да су његови поступци исправни – наглашава Анђелковић.

Док медији наклоњени Изетбеговићу говоре о Вучићу као о претњи за опстанак БиХ, управо је српски председник на недавно одржаном састанку са представницима парламентарних странака у РС позвао на уздржаност, а српском члану Председништва БиХ Милораду Додику и председници Жељки Цвијановић поручио да не реагују пренагљено.
– Било какав сукоб значио би крај добре економске будућности за све нас. Позиција Србије је таква да ми поштујемо државу БиХ, два ентитета и договор три конститутивна народа. Та позиција је непромењена и непроменљива – рекао је тада Вучић и замолио Србе за мир.

Извор: Курир.рс