Свет Србија

НОВИ УДАР: Помпео напао АЛБАНЦЕ, и то због овога !

Београд — Један од најекстремнијих лобиста косовских Албанаца нашао се на мети жестоких критика државног секретара САД Мајка Помпеа, пишу данас “Вечерње новости”.

Реч је о творцу лажи о наводним силовањима 20.000 Албанки током рата на КиМ – амерички конгресмен Елиот Енгел.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако је до сукоба иницијално дошло због захтева за импичмент америчког председника Трампа због скандала око Украјине, сукоб Помпеа и демократе Енгела практично разоткрива “прљаве методе” којима се годинама користе албански лобисти, распоређени на неке од кључних позиција у америчкој администрацииј, наводе “Новости”.

Рат око вођења спољне полтике на разним фронтовима, укључујући решавање косовског питања, који већ дуго тиња између Стејт департмента и делова Конгреса, ескалирао је у уторак, у отвореном писму које је Помпео упутио Енгелу и поставио га на свој Твитер налог.

Помпео је упозорио Енгела, који је председник Одбора за спољне послове Представничког дома, да престане да “прети и зове на саслушања професионалце из Стејт департмента”.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић указује да је Помпео јасно поручио да неће дозволити малтертирање дипломата које спроводи Енгел.

“Када Енгел овакав притисак врши на Стејт департмент, можете само да замислите шта ради другим земљама у вези са КиМ. А добијао је милионе долара из Приштине и отворено говори да лобира за независно Косово јер за њега гласају Албанци у САД. С друге стране, један конгресмен у Америци је рекао да је српска дијаспора најбоља јер не тражи ништа заузврат за своје гласове. Зато што смо будале. Да гласате за неког, а да не очекујете ништа, па то нико тако у свету не ради”, рекао је Дачић, преносе “Новости”.

Извор: Б92