Регион

НОВИ ЗАКОН РАЗБЕСНЕО ГРАЂАНЕ! Ако запалите цигару у кафићу – казна 15.000 ЕВРА

Откако је ступио на снагу нови Закон о ограничавању употребе дуванских производа, мишљења су подељена. Док непушачи поздрављају ову одлуку, са друге стране пушачи и угоститељи, како кажу, на губитку су.

– У потпуности поштујемо овај закон, с обзиром на то да су законске казне. Што се тиче посећености, ако је лепо време и даље су баште у функцији, чим је неко захлађење или лошије време, у просеку око 50 одсто је посао у паду – каже угоститељ Младен Перовић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Туристичка инспекција је од 1. јануара до примене новог Закона о ограничавању употребе дуванских производа, до 14. августа 2019. издала 271 прекршајни налог у укупном износу од 89.000 евра.

И након ступања на снагу новог закона, инспектори су имали пуне руке посла, те је издато 58 прекршајних налога у износу од 15.000 евра, кажу за Ноцу М из Управе за инспекцијске послове. И здравствено-санитарна, као и тржишна инспекција издале су већи број прекршајних налога, него пре примене новог Закона.

– Здравствено-санитарна инспекција је у периоду од јануара до примене новог закона издала пет прекршајних налога, а по новом закону је издала 12 прекршајних налога. Тржишна инспекција је у периоду од Нове године до примене новог Закона извршила укупно 217 инспекцијских прегледа у којима је утврђено осам неправилности, субјекти нису кажњени већ им је указано на неправилност. Тржишна инспекција је извршила укупно 90 инспекцијских прегледа од примене новог Закона у којима је изречено 18 прекршајних налога, у вредности од 5.000 евра – истиче Ива Чукић из Управе за инспекцијске послове.

Новим законом се не дозвољава употреба дуванских производа у било којој просторији или њеном делу, у којој се конзумирају храна и пиће. Строго је забрањено и конзумирање дуванских производа у било ком делу затвореног простора у којем послове обављају државни и локални органи и службе, простора у којем се обављају здравствена, васпитно-образовна или културна делатност. За оне који буду кршили одредбе овог закона предвиђене су новчане казне и до 20 хиљада евра.

 

Извор: Тањуг