Здравље

НОВО ОТКРИЋЕ! Ево како можете открити рак у раној фази!

Фото: Pixabay

Четвртина пацијената са том болешћу умире за месец дана од постављања дијагнозе, а три четвртине умиру у року од годину дана…

Први тест урина за рано откривање рака гуштераче пре појаве симптома смртоносне болести показују да се за 60 одсто могу повећати изгледи за преживљавање оболелих, предвиђа научница која је десет година радила на том истраживању, преноси портал Маил Онлине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оболели од рака гуштераче имају најмању стопу преживљавања и само пет одсто пацијената преживи пет година након дијагнозе.

Научници се надају да тест може да побољша стопу преживљавања ‘тихог убице’ какав је рак гуштераче који се често дијагностификује прекасно, отприлике у 60 одсто случајева. Прва испитивања, а показала су се тачним у 90 одсто случајева, показала су да тест може да упозори на појаву болести пет година пре појаве симптома.

Резултати су готови у року од 24 сата и водећа хуманитарна удружења за рак поздравила су тест као прекретницу “очајнички потребну” у борби против те злоћудне болести. Професорка Татјана Црногорац-Јурчевић радила је десет година на развоју тог теста који тек треба да добије име.

– Рак гуштераче вероватно расте десет година или дуже и зато тест који би могао да открије болест отвара велики ‘прозор могућности – рекла је за Маил Онлине.

– Одстрањење тумора величине једног центиметра или мањих може да повећа стопу петогодишњег преживљавања за 60 одсто – рекла је професорка Црногорац-Јурчевић. Тестом се мере три протеина – ЛYВЕ1, ТФФ1 и РЕГ1Б – који се излучују у тело при раку гуштераче и присутни су у урину.

– Неинвазивни тест који може да помогне раној дијагнози очајнички је потребан ако се надамо већем преживљавању пацијената у следећим деценијама – рекао је др Крис Медоналд, испред Истраживачког центра за рак гуштераче.

Напомиње да је “рак гуштераче невероватно вешт у прикривању и његови нејасни симптоми попут болести леђа или лоше пробаве, велики су изазов за лекаре. Пречесто болест пролази неопажено све док не буде трагично прекасно за пацијенте”.

Зато је тест урина добар пример инвоативног истраживања, оценио је МацДоналд, јер је рак гуштераче „облик рака који најбрже убија, а деценије недовољног финансијског улагања у истраживања разлог је због кога до сада није остварен напредак који нам тако очајнички треба”.

 

Извор: Mail Online/ Информер.рс