Србија

Од децембра ове године, на снагу ступа НОВИ ЗАКОН !

У децембру ове године ступа на снагу нови кривични закон Србије којим се укида казна затвора од 30 до 40 година и уводи доживотна казна затвора за најтежа кривична дела.

Нови кривични закон предвиђа две новине – прва је увођење казне доживотног затвора с могућношћу условног отпуста после 27 година издржане казне, а затим и доживотног затвора без условног отпуста за најсвирепија кривична дела.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нови кривични законик ступа на снагу 1. децембра ове године. Казна је предвиђена за тешка убиства, силовање, обљубу над малолетном особом, трудницом и немоћним лицем, убиство представника највиших државних органа, тешка дела против уставног уређења и безбедности Србије, удруживања ради вршења кривичних дела, геноцид, злочин против човечности, ратни злочин против цивилног становништва, рањеника и болесника, тероризам…

Нови закон предвиђа две новине – прва је увођење казне доживотног затвора са могућношћу условног отпуста после 27 година издржане казне, а затим и доживотног затвора без условног отпуста за најсвирепија кривична дела.

Предложено је и пооштравање казни за злостављање и мучење, насиље у породици, пореску утају, убијање и злостављање животиња, спречавање службеног лица у вршењу службене радње, насилничко понашање…

По новом закону, доживотна казна је предвиђена за тешко убиство, силовање, обљубу над малолетном особом, трудницом и немоћним лицем, што је у складу с предлогом Фондације „Тијана Јурић“, који је подржало око 160.000 грађана. Доживотна казна затвора проширена је и на сва друга кривична дела за која је према важећем закону предвиђена казна од 30 до 40 година.

Доживотна казна убудуће ће се изрицати и осуђенима за убиство представника највиших државних органа, тешка дела против уставног уређења и безбедности Србије, удруживање ради вршења кривичних дела, геноцид, злочин против човечности, ратни злочин против цивилног становништва, рањеника и болесника, тероризам…

Изменама, које би требало да ступе на снагу 1. децембра, предвиђа се да осуђени на доживотни затвор за тешко убиство, силовање и обљубу над немоћним лицем или дететом и обљубом злоупотребом положаја, са смртним исходом, губе право на условни отпуст. Остали доживотно осуђени моћи ће да траже условни излазак после 27 година проведених иза решетака.

Три ударца

Измене КЗ-а прописују и строже казне за кривичне повратнике – институт „три ударца“, који је предложио МУП, по узору на амерички систем. Предложено је и пооштравање казни за злостављање и мучење, насиље у породици, пореску утају, убијање и злостављање животиња, спречавање службеног лица у вршењу службене радње, насилничко понашање…

Доживотна робија неће моћи да се изрекне онима који су у време извршења кривичног дела били млађи од 21 године, као ни у ситуацијама када постоји основ за ублажавање или чак за ослобођење од казне (прекорачење граница нужне одбране, битно смањена урачунљивост, добровољно одустајање).

По новом закону, убице, које су осуђене пре ступања новога закона на снагу, не могу ретроактивно да подлежу тим прописима. Радну групу за израду измена и допуна КЗ-а, поред представника министарстава правде, унутрашњих послова и здравља, чиниле су и судије, тужиоци, адвокати, представници свих релевантних институција, криминолошких института, као и представници струковних удружења и невладиних организација.

Извор:Srbijadanas.com