Србија

ОТКРИЛИ СУ СВОЈЕ ПРАВО ЛИЦЕ! Ево шта ЕУ тражи од Србије

Коцијанчић је одговорила на питање да ли је ЕУ „променила свој став“ поводом исхода дијалога Београда и Приштине

Циљ Европске уније је да у дијалогу Београда и Приштине дође до решавања „свих питања“ и то „једном и заувек“, а на земљама чланицама Уније је да се баве статусом Косова, каже портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Питање статуса Косова је питање за земље чланице – каже Коцијанчић за Тањуг, на питање да ли је ЕУ „променила свој став“ поводом исхода дијалога Београда и Пиштине односно да ли ће од Србије захтевати признање независности Косова, како се то у последње време сугерише у дипломатским круговима.

Коцијанчић указује да дијалог под покровитељством ЕУ за циљ има правнообавезујуци и одржив споразум.

– Тај споразум би једном заувек требало да реши сва питања измеду Србије и Косова, да буде у складу са међународним правом и ЕУ критеријумима и да га подрже земље чланице ЕУ и регион – наглашава Коцијанчић.

Напомињући да је питање статуса Косова „питање за земље чланице“, Коцијанчић указује да је ЕУ управо на бази тог принципа развила свој досадашњи однос и са Србијом и са Косовом.

Комесар за приступне преговоре Јоханес Хан каже да је са ЕУ стране јасно да ће се нови шеф дипломатије Уније Жозеп Борел одмах по ступању на дужност примарно бавити дијалогом Београда и Приштине.

Хан оцењује да за ЕУ „треба постоји само један услов“ када је у питању финални споразум Београда и Приштине.

– Једини услов ЕУ, али медународне заједнице, би требало да се односи на то да постигнути билатерални споразум не буде на штету стабилности, безбедности и просперитета целог региона – закључио је Хан.

 

Извор: Тањуг/ Телеграф.рс

Ознаке