Здравље

ПАЗИТЕ! Ови предмети у вашем дому изазивају канцер!

Фото: Pixabay

Многи предмети које сви имамо у кући садрже отровне материје које су канцерогене и могу изазвати многе друге здравствене проблеме.

Освеживач ваздуха

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Освеживачи ваздуха били су предмет многих студија, од којих већина, нажалост, потврђује њихову штетност. Између осталог помињу се једињења токсична за организам: бензен, формалдехид, ацетон….

Поред чињенице да могу да повећају вероватноћу настанка рака, могу да погоршају и астму, да поремете хормонску равнотежу тела и изазову проблеме централног нервног система.

Мирисне свеће

Према истраживању које је спровела америчка комисија за сигурност потрошачких производа, чак 40% свец́а на тржишту има штетне жице у фитиљима. Проблем се углавном односи на мирисне свец́е, у којима олово спречава да восак омекша есенцијална уља.

Олово које се ослобађа током сагоревања токсично је за децу, може бити канцерогено и изазвати хормонске поремећаје. Ако волите угодну светлост у свом дому, боље је да се пребаците на органске сојине свеће локалних произвођача.

Завесе за туширање
Погледајте ближе оне које, када се изваде из амбалаже, имају специфичан мирис. Под утицајем паре и топлоте, емитују штетна хемијска једињења која могу оштетити дисајне путеве, јетру и нервни систем, а такође су канцерогена.

Ствар је погоршана чињеницом да се током врућег туширања или купке поре коже још интензивније отварају и упијају штетне материје. Здравије решење ће стога бити туш прекривач од стакла или водоотпорне тканине.

Дезодоранси

Дезодоранси и антиперспиранти садрже неколико супстанци које су канцерогене. Међу њима је најчешц́е истицано једињење триклозан који оштец́ује имуни систем, изазива хормонске поремећаје и повећава ризик од рака.

Може се наћи и у неким шампонима, пастама за зубе и пенама за бријање. Али, антиперспирант омогућава највећу апсорпцију штетних материја – осмишљен је да остане на кожи што је дуже могуће.

Пластичне посуде

Пластична амбалажа садржи бисфенол А (БПА), опасан по здравље, који нарушава хормоналну равнотежу и може допринети развоју канцерозних промена. Америчке компаније за пластику одлучиле су да због своје штетности повуку БПА из производње посуда за складиштење хране. Једињења се нарочито налазе у тврдим пластичним производима, а може се отпустити и приликом прања пластичних предмета у машини за судове или грејања хране у микроталасној.

Теписи и итисони

Њихов доњи слој латекса садржи канцерогени стирен. Поред тога, фабрички произведени теписи третирани су пестицидима, фунгицидима и бојама које емитују штетне паре који се могу апсорбовати кроз кожу.

Уз то, теписи садрже испарљива органска једињења и формалдехид, који могу иритирати очи, нос и грло чак и на ниском нивоу.

Боје и оловке

Хемикалије које садрже могу изазвати алергије код деце, па чак и оштец́ење унутрашњих органа и рак. То се односи на читаву групу уметничких и техничких материјала, укључујуц́и акрилне боје, бојице, маркере и лепкове. Посебно су опасни за бебе чији незрели имуни систем има ограничену одбрану од токсина.

Козметика

Токсичне материје су такође присутне на местима где то најмање очекујемо. Свакодневне креме, шампони, гелови за туширање и читав низ других козметика често су мешавина супстанци које су веома штетне за здравље. Међу њима налазимо, између осталих, анилин који делује као синтетичка боја и има канцерогени ефекат. Такође би требало да избегавамо парафин и силиконе који се могу акумулирати у јетри, бубрезима и стварати непропусан филм на кожи који отежава дисање.

Тефлонске посуде

Тефлон има бројне предности и цењен је. Међутим, није потпуно безбедан за наше здравље. Перфлуорооктанска киселина (ПФОА) која се користи за производњу тефлона је изузетно токсична за наше тело. Може изазвати болест штитне жлезде, оштец́ење јетре и неправилности плода, а такође је канцерогена.

Алуминијска фолија

Алуминијум садржан у фолији продире у храну, а нагомилан у телу може довести до слабости панкреаса, црева или жучне кесе. Овај елемент може допринети развоју болести нервног система, алергија.

 

Извор: Srbijadanas.com/ Sensa