Свет

ПЕНТАГОН ОБЈАВИО ЈЕЗИВЕ СНИМКЕ: Ево како је изгледало убиство … (ВИДЕО)

Америчко министарство одбране објавило је видео снимке напада америчких специјалних снага у којима је убијен Абу Бакр ал Багдади, вођа терористичке групе Исламска држава, као и фотографије и друге детаље мисије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Специјална војна јединица започела је напад хеликоптером, да би на крају је окружила кућу копненим снагама. Један видео снимак приказује ваздушни напад на групу бораца окупљених изван објекта, који су пуцали на америчке авионе.

Знајући да је његово заробљавање неминовно, Багдади је побегао у тунеле поред тог здања, где је детонирао бомбу-прслук, убивши себе и двоје своје деце.

Пет бораца Исламске државе унутар зграде, четири жене и један мушкарац, такође су пружали отпор, али су их свладале копнене трупе уз ваздушну подршку, коју су укључивали и хеликоптере, беспилотне летелице и борбени авиони.

Позиви на мирну предају били су занемарени, рекао је Мекензие, али су се два борца ипак преживела и одведена су у притвор.

– Терористички вођа је „изведен пред лице правде“ након „интензивног међуинституцијског напора“ – рекао је МекКензие, додајући да су спровели план осмишљен како би га ухватили живог или мртвог.

Након завршене мисије убиства Багдадија, америчке јединице су потом сравнале Багдадијево постројење користећи експлозивну муницију, претварајући кућу у „паркинг са великим рупама“.

Багдадијеви остаци су пронађени и однети на ДНК тестирање, које је потврдило његов идентитет, а потом су бачени у море у року од 24 сати након мисије.

Извор: Srbijadanas.com