Србија

После толико година испливао снимак хапшења Слободана Милошевића ! (ВИДЕО)

Ретко виђен видео снимак из архиве бившег истражитеља тужилаштва трибунала у Хагу показује детаље пребацивање ухапшеног Слободана Милошевића 2001. из Београда преко Тузле у Хаг

Милошевић је ухапшен 1. априла 2001. године, под оптужбама за злоупотребу службеног положаја. Хапшење је започето 30. марта, а окончано је после два дана. Ситуација је све време била изузетно напета испред његове резиденције, пошто су присталице СПС и ЈУЛ-а даноноћно стражариле и чувале свог председника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У вили на Дедињу су након Милошевићевог хапшења привремено остале његова супруга Мира и ћерка Марија. Наводно је за време хапшења ћерка Марија пуцала из пиштоља. Последње што је бивши председник урадио пре него што су му стављене лисице на руке било да опере косу својој ћерки Марији изнад лавабоа.

Изручен је хашком трибуналу на Видовдан, 28. јуна, а ту уредбу је Савезни суд истог дана прогласио неуставном.

Истражитељи су му се обратили, а он им је одговорио на савршеном енглеском. У једном тренутку, на понуђену цигарету, Милошевић је одговорио да ће сачекати кафу.

– А ако авион наиђе пре кафе? – питао га је један од људи који га је пратио.

– Не верујем да немате овде кафу – одговорио је бивши председник Југославије у полушаљивом тону.

Касније, док је уживао уз цигару, Слоба је питао истражитеље да ли је дозвољено пушење, на шта је добио одречан одговор. За њега су очигледно направили изузетак.

Тамничари су му потом донели лекове, и испитивали су првог човека Југославије о томе који лекови му требају. Милошевић је тражио нитроглицерин, док је објашњавао који лек за шта служи. У једном тренутку је подигао кутијицу са стола на ком су били расути лекови, и показао је стражару.

– Ово су жваке, нису лекови – рекао је Слоба кроз смех. Потом се обратио камерману, и питао га да ли је обавезан да снима све.

Карактеристично је да Милошевић, који је фактички знао да иде у тамницу, и последично у смрт, све прихватао са осмехом, и шаљиво је разговарао са својим тамничарима.

Извор: Еспресо.рс