Свет Србија

Приштина ради све, како се на седници Савета безбедности не би расправљало о Косову и Метохији !

Одржавање седнице Савета безбедности 31. октобра, на којој би требало да се расправља о ситуацији на Косову и Метохији, под великим је знаком питања из једног бизарног разлога.

Како се сазнаје, на заседање у Њујорк, наводно, не може да дође амбасадорка такозваног Косова у САД Вљора Читаку, па би заказана расправа могла да буде одложена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иза свега стоји Велика Британија, која 1. новембра преузима председавање Савету безбедности од Јужноафричке Републике, пишу Новости.

На њен наговор, пре месец дана испланирани дневни ред би могао да буде скинут. Због свега тога, под знаком питања је и пут у Њујорк српског шефа дипломатије Ивице Дачића.

Некадашњи дипломата Владислав Јовановић каже да би ово могао бити још један маневар албанских заштитника како би се тема Косова потпуно уклонила из УН, али мисли да им то неће проћи:

– Ако је Читаку спречена и не може да пошаље заменика, увек може да дође неко из Приштине и изнесе њихов став. То је све изговор да се седница не одржи, нарочито што Читаку нема никакав међународни значај. Врло известан разлог да се одуговлачи је то што су Британци следећи који председавају и желе да они буду архитекте расправе.

– Врло је могуће да Британци желе да КиМ буде тема кад они буду председавали, како би усмеравали расправу. Није искључено ни да је уопште и не закажу у свом мандату, јер су управо тако поступили у августу пре две године, када су одбили да тај извештај ставе на списак тема, додаје.

Извор: Курир.рс/Вечерње Новости