Русија

ПУТИН ОТКРИО СВЕ: Американци су нас преварили! Ово је стравична истина о њиховим ракетама!

Разлог изласка САД из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета су били интереси Вашингтона у Азији, а не нарушавање његових тачака од стране Москве, изјавио је руски председник Владимир Путин на дискусионом клубу „Валдај“.

– Од америчких колега смо чули да ће први корак у том правцу (постављању ракета, прим. аут) бити направљен управо у Азији. То се тиче и нас, јер треба видети да ли ће ракете у Азији достизати руску територију или неће. Одмах је било јасно да главни разлог изласка нису Русија и митско нарушавање Споразума. Ако они намеравају да поставе ракете у Азији, то значи да је Азија главни разлог изласка из тог споразума – објаснио је Путин.

Руски лидер сматра да је распоређивање ракета у Азији лоше, јер ће због тог потеза уследити реципрочан одговор, што ће погоршати ситуацију у Азији и створити нове претње.

Путин се нада да још има могућности за решавање тог проблема, пошто САД и даље нису донеле коначну одлуку о распоређивању ракета.

Он је нагласио да САД у почетку нису биле отворене по овом питању, говорећи да системи ПВО „Иџис“ који ће бити распоређени у Европи неће бити коришћени за лансирање ракета средњег домета.

– А онда „бум“ – сами су објавили да су лансирни системи „Иџис“ били коришћени за лансирање тих ракета средњег домета. Да су макар мало већу паузу направили. Очигледно је да су нас преварили, или покушали да нас пређу – додао је Путин.

 

Извор: rs.sputniknews.com/Vestionline