Свет

РУСИ СЕ СПРЕМАЈУ ЗА НАЈГОРЕ? Турска има план да удари на ову земљу

Русија пажљиво прати објаве из Анкаре у вези са могућом операцијом против сиријских Курда, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков

МОСКВА – Русија пажљиво прати објаве из Анкаре у вези са могућом операцијом против сиријских Курда, изјавио је данас портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Песков је рекао да Турска има право да се брани од терориста, али да териоријални интегритет Сирије мора бити очуван, пренео је Тасс.

„Помно то пратимо. Важно је“, одговорио је Песков на питање какав је став Русије према претњама турског председника да започне војну операцију у Сирији против Курда да би проширио безбедносну зону.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган упозорио је јуче да Анкара нема избора него да сама крене у реализацију формирања зоне безбедности на североистоку Сирије, уз границу с Турском, с обзиром на мали напредак у сарадњи са САД по том питању.

После осам година рата у Сирији, Анкара и Вашингтон су се договорили да успоставе зону дуж 480 километара сиријско-турске границе која задире 30 километара у Сирију

Турска планира да насели до два милиона сиријских избеглица у тој области одакле би протерали милицију сиријских Курда коју сматра терористичком организацијом, а коју подржавају САД.

Анкара је више пута упозрила да ће предузети једнострану акцију и да неће толерисати покушаје Вашингтона да блокира тај процес, а рок је био крај септембра.

„Нисмо постигли ниједан резултат који смо желели источно од Еуфрата. Турска не може да изгуби више ниједан дан на то питање. Нема другог избора него да делујемо сами“, поручио је Ердоган.

Он је најавио да ће Анкара почети да предузима кораке што пре како би се „регион сачувао од инвазије терора“.

Овакве изјаве најјаснија су најава турске офанзиве, констатује Ројтерс.

Ердоган је рекао и да Турска жели да организује међународну донаторску конференцију за прикупљање средстава за своје планове у зони која ће се простирати од реке Еуфрат на истоку Сирије до границе са Ираком.

Ердоган је више пута позивао турске савезнике да финансијски подрже његове планове, али мало је вероватно да ће Анкара добити подршку за план који предвиђа расељавање људи више стотина километара од њихових домова и мења демографску слику североистока Сирије.

 

Извор: Тањуг